BiH
0

Mostar: Potpisan bilateralni sporazum između BiH i SAD-a

FENA
Ministar obrane BiH Selmo Cikotić i veleposlanik SAD-a Charles L. English potpisali su danas u Mostaru bilateralni sporazum o vojnom obrazovanju i treningu.

Tom prigodom ministar Cikotić je kazao kako je današnji "Dan prijateljstva BiH i SAD-a", koji se obilježavao u Mostaru i tijekom kojeg je potpisan sporazum, zapravo dan jače i intenzivnije suradnje BiH sa svima onima koji žele sudjelovati u integriranim sveobuhvatnim međunarodnim naporima jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za prosperitetnu budućnost.

Govoreći o značaju potpisanog sporazuma veleposlanik English je kazao kako je međunarodni vojni program obuke i obrazovanja najvažniji program u oblasti obrane, te kako milijun dolara koji je osigurano za program obrazovanja govori o tome koliko se cijeni obrana BiH.

"Novac predviđen sporazumom najprije će se iskoristiti za obrazovanje jednog bh. časnika na prestižnom nacionalnom ratnom koledžu u SAD-u dok će se jedan dio novca iskoristiti za obuku nižih časnika i dočasnika kako bi zajedno radili i studirali s časnicima istog ranga iz SAD-a", kazao je English.

Po njegovim riječima, obrazovanje je jako bitno za oružane snage BiH kao i za oružane snage SAD-a.

Također, veleposlanik English je dodao kako će dio novca biti utrošen za obučavanje i obuku nastavnika i instruktora za engleski jezik kako bi oni mogli podučavati engleskom jeziku časnike i vojnike koji žele sudjelovati u programu obrazovanja.

"Znam kako će ova investicija SAD-a u oružane snage BiH zaista pokazati svoju pravu vrijednost u godinama koje slijede", zaključio je veleposlanik English.

Nakon potpisivanja sporazuma nazočnima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je kazao kako su se danas svi nazočni mogli uvjeriti da se brižljivom pažnjom prijatelja mogu razvijati oružane snage BiH.

"Ovo je zemlja u kojoj riječ prijatelj i prijateljstvo nose veliku težinu s obzirom na nesretnu prošlost koju smo svi prošli prije samo 12 godina. Koristim priliku zahvaliti se prijateljima iz SAD-a na pomoći koju su pružili BiH, te na njihovoj namjeri da nam i dalje pomažu do punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj uniji", kazao je Špirić.

Također, Špirić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma te je dodao kako će se u sklopu sporazuma osobe iz oružanih snaga BiH dodatno obučavati kako bi oružane snage bile ravnopravan partner u očuvanju i stvaranju globalnog mira.