|

Mostar: Pokrenuta inicijativa za pokretanjem istrage protiv Sefera Halilovića

Mostar: Pokrenuta inicijativa za pokretanjem istrage protiv Sefera Halilovića
0
F
FENA
7.12.2007. u 15:55
0
komentara
0

dijeljenja
Mostar: Pokrenuta inicijativa za pokretanjem istrage protiv Sefera Halilovića
Nevladina organizacija Croatia Libertas i Udruga logoraša i zatvorenika Domovinskoga rata pokrenula je pred Županijskim tužiteljstvom u Mostaru inicijativu za pokretanjem istrage protiv bivšeg generala Armije BiH Safeta Halilovića zbog osnovane sumnje da je počinio te da je odgovoran za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području sjeverne Hercegovine u razdoblju od 1993. do 1995. godine.
Kako je priopćeno iz tih nevladinih organizacija, inicijativa za pokretanje istrage pokrenuta je i protiv Zulfikara Ališpage (zvani Zuka), Nihada Bojadžića, Vehbije Karića i Safeta Ćibe.

U priopćenju se ističe da su u prijedlogu za pokretanje istrage naveli podatke o zločinima za koje se Sefer Halilović nije teretio na Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, a za koje je po mjesnoj odgovornosti nadležno Županijsko tužiteljstvo u Mostaru.
Također, u priopćenju se ističe da su se pojavili novi dokazi i svjedoci.

Inicijativa za pokretanje istrage protiv ostalih navedenih osoba pokrenuta jer te osobe nisu ogovarale za počinjeni ratni zločin kao kategoriju koja ne zastarijeva, pojašnjava se u priopćenju.

"Tražimo od Županijskoga tužiteljstva da pokrene istragu i sve počinitelje ratnih zločina dovede pred lice pravde kako ne bi dopustili ponavljanje zločina, njihovo nekažnjavanje i slobodu osobama koje su počinile ratne zločine. Isto tako, kako se ne bi ponovila nesretna previranja iz povijesti i kako bi rodbina žrtava dobila pravnu zadovoljštinu, a počinitelji zločina bili kažnjeni, apeliramo na Županijsko tužiteljstvo da u što skorije vrijeme pokrene istragu i kazni naredbodavce i izvršitelje ratnih zločina", navodi se u zajedničkom priopćenju Croatia Libertasa i Udruge logoraša i zatvorenika Domovinskoga rata.

"Naš postupak je odobren izravno iz Den Haaga od Međunarodnog suda za ratne zločine, odnosno Tužiteljstva Haškog suda u cilju sankcioniranja ratnih zločinaca", dodaje se u priopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.