Protest i derbi
0

FOTO / Mostar pod policijskom opsadom

SRNA
Protesti u Salakovcu (Foto: Fotoservis)
Protesti u Salakovcu (Foto: Fotoservis)
Boračke organizacije proistekle iz Armije BiH i HVO-a blokirale su danas na dva sata magistralni put M-17, u mjestu Salakovac, i lokalni put Mostar - Nevesinje, u mjestu Dračevice - javlja dopisnik Srne.

Protesti su organizovani radi pružanja podrške centralnom mirnom protestu boračke populacije u Sarajevu, ali i da bi skrenuli pažnju vlastima da ne mogu ukidati prava ove kategorije.

Na mostarskim  ulicama pojačano je prisustvo    policije  zbog brojnih  protesta  i blokada  puteva koje organizuje boračka populacija na području Mostara, kao i gradski derbi između  fudbalskih klubova  "Velež"  i   "Zrinjski",  koji je označen kao događaj visokog rizika. 
Pripreme za derbi u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Pripreme za derbi u Mostaru (Foto: Fotoservis)
Na svakom koraku nalazi se grupa policajaca, a tokom održavanja protesta posebno su bile osigurane federalne institucije.
Iako je Vlada Federacije BiH juče popodne donijela uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja, koja im ide u korist, boračka populacije ne odustaje od protesta jer smatraju da je samo djelimično usvojen jedan njihov zahtjev. 

Prema  riječima predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona Semira Drljevića, cilj protesta je da se spriječi vlast da u potpunosti ukine primanja za demobilisane borce, da ukine naknade invalidima ispod 60 posto invaliditeta koji ne rade i da se umanje ostale naknade.   

Predsjednik mostarske HVIDR-e Zoran Zovko rekao je da borci već duži period gube svoja zaslužena prava, tako da je, prema njegovim riječima, od 1996. godine do danas više od 25.000 boraca umrlo ili na neki drugi način izašlo iz prava. 
Ivo Anđelić ispred udruženja HVO-a iz Konjica rekao je da su više očekivali od hrvatskih političara koji sjede u organima vlasti, te da je sraman odnos vlasti prema borcima i porodicama poginulih. 
Protest branilaca (Foto: Fotoservis)
Protest branilaca (Foto: Fotoservis)
Istovremeno, policija se priprema i za gradski derbi koji se održava danas popodne.
Iz MUP-a HNK kažu da policija posljednjih dana ima pojačane kontrole u gradu, a već su izvršeni pregovori s oba kluba, kao i s predstavnicima navijača Ultras i Red Armi. 

Utakmicu će obezbjeđivati oko 450 policajaca koji će pretresati sve navijače kod stadiona u Vrapčićima.