BiH
0

Mostar: Počeo sastanak lidera političih partija i Lajčaka

FENA
Mostar
Mostar
Na poziv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića danas je u Mostaru počeo sastanak lidera šest vodećih političkih partija u BiH i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka na kojem će se razgovarati o političkoj situaciji u BiH.

Sastanku prisustvuju predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Partije demokratrskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je kazao kako na današnjem sastanku očekuje razgovore o trenutnim aktualnim pitanjima te da će se nešto više znati nakon sastanka.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako se boji da sve ovo što se dešava nije dobro za BiH i da može da znači izazivanje vještačke krize, dodajući da ne vidi ništa u Lajčakovim mjerama što bi ugrozilo poziciju srpskog naroda i Republike Srpske.

Na upit novinara da li očekuje od visokog predstavnika da preinači svoju odluku zbog zahtjeva Milorada Dodika, Tihić je rekao: "Ako Dodik traži ono što sam čuo, a to je da odluke ne mogu izglasati poslanici jednoga naroda, ja se slažem, neka se tako napiše i u Narodnoj Skupštini RS-a, ili isto tako da se u poslovniku Parlamentarne skupštine BiH napiše da poslanici jednoga naroda ne mogu blokirati donošenje odluka".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da nije pripremio nikakav dokument za današnji sastanak, jer je sve što je do sada predlagao odbijeno.

On je kazao kako u Ustavu piše da je Vijeće ministara sastavljen od predsjednika i dva ministra te da je sistem odlučivanja takav da mora biti konsenzus bez obzira šta se uradi zakonima, dodavši da je sve ostalo neustavno.

"Mi nismo oni koji mislimo da pravimo revoluciju, ali u svakom slučaju ne dozvoljavamo da se uruši osnovni princip vezan za konstitutivnost", kazao je Dodik.