Veći nego prošle godine
10

Mostar planira ambiciozan budžet za 2024. godinu težak 140 miliona KM

G. Š.
Grad Mostar planira budžet za 2024. godinu težak 140 miliona KM, a nacrt je u petak usvojilo Gradsko vijeće Mostara koje bi do kraja decembra također trebalo usvojiti glavni finansijski dokument grada koji će biti za 10 miliona KM bogatiji od lanjskog.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić se pohvalio ambicioznim rastom finansija u gradskoj kasi i naglasio kako je usvajanje tog dokumenta važno za stabilno finansiranje naredne godine.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Nacrt budžeta pokazuje da smo ambiciozno krenuli sa povećanjem budžeta, koje nam omogućava i porast prihoda, a koje svjedočimo sve tri godine. To ne pada s neba, nego je produkt aktivnosti koje se rade u Gradskoj upravi Mostara. Lično se veselim novom budžetu 2024. godine, novim projektima i siguran sam da ćemo isporučiti ono što građani od nas očekuju, a to je mnoštvo infrastrukturnih projekata, projekata kulture, socijale i svega onoga što smo komunicirali svih ovih godina", rekao je Kordić nakon što je Gradsko vijeće usvojilo nacrt tog dokumenta na sjednici koja je 8. decembra održana u Gradskoj vijećnici.

Nacrt budžeta za 2024. godinu kako je naglasio znatno je veći od prošlogodišnjeg te je naglasio da u tom dokumentu nema kapitalnih projekata, jer je praksa takva da do kraja fiskalne godine, krajem januara trebaju imati fiskalne račune, da vide šta je od sredstava utrošeno, kako bi ta sredstva mogla spojiti sa budžetom.

"Očekujemo oko 140 miliona KM da bi to trebalo biti, a prošle godine smo bili nešto manje od 130 miliona KM. Kao što sam rekao budžet Grada Mostara kontinuirano raste, prihodi se povećavaju i ideja nam je da to bude i kroz iduće godine, kako bi Grad Mostar imao ozbiljan budžet kojim bi se mogli završavati projekti koje smo započeli u svim segmentima koji su u nadležnosti Grada Mostara", rekao je Kordić.

Salem Matić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Matić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Gradskoga vijeća Mostara Salema Marića je kazao bi gradski budžet trebao biti usvojen krajem godine kada je planirana još jedna sjednica Gradskoga vijeća tako da bi se u 2024. godinu ušlo s pripremljenim finansijskim dokumentima za Grad Mostar.

Naglasio je da građani i nevladine organizacije imaju priliku da učestvuju u kreiranju budžeta Grada Mostara, te ih pozvao da svoje sugestije i prijedloge na Nacrt budžeta Grada Mostara za 2024. godinu iznesu putem javne rasprave na stranici Grada Mostara.

Uz usvojeni Nacrt budžeta za narednu godinu Gradsko vijeće Mostara je usvojilo i rebalans budžeta za 2023. godinu, kojim su poravnali neočekivane rashode i prihode, koji su se pojavili tokom godine, tako da je budžet Mostara za 2023. godinu izbalansiran.