Inkluzija
51

Mostar: Otvorena međunarodna konferencija o obrazovanju MICE 2017

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Konferencija koja je okupila eminentne domaće i svjetske stručnjake iz oblasti obrazovanja otvorena je u Mostaru. MICE 2017 organizovao je Nastavnički fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić", a obuhvata pet različitih sekcija, stručnih i umjetničkih oblasti koje se proaktivno bave savremenim pristupima u obrazovanju.

Konferencija će staviti naglasak na inkluziju u obrazovanju, organizaciju i upravljanje, nove tehnologije i inovacije, savremeni metodološko-metodički pristupe te umjetnost i obrazovanje.

Prisutne je pozdravila i federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović, ponosna što je njena matična kuća uspjela organizirati ovakav događaj.

"Prije svega čast mi je što sam bila u naučnom odboru za pripremu ove manifestacije. Ako pogledate agendu vidjet ćete da se otvara mnogo polja, pogotovo onih o kojima se malo govori. Godinama se priča o inkluziji, ali ako ćemo biti iskreni toga na terenu nema. Govorit ćemo o inkluziji, ne samo djece s problemima u učenju, već i talentirane djece", kazala je ministrica Dilberović.

Ključ konferencije nije u tome da ona prođe u najboljem redu, već da njeni zaključci budu ugrađeni u nove zakonske prijedloge, kazala je još Elvira Dilberović.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" dr. Sead Pašić na početku je istakao da je ovo treća konferencija u posljednjih mjesec dana koju univerzitet organizuje, što posebno govori o intenzitetu naučno-istraživačke djelatnosti ove institucije.

"Tema ove institucije je obrazovanje koje je temelj svakog društva pa ne treba ni napominjati koliko je tema aktuelna. Naravno, kod nas je to samo deklarativno, jer mi koji dolazimo iz obrazovanja svaki dan svjedočimo o problemima, stalno smo u nekoj reformi, međutim, te reforme ne donose ono što bi trebalo", kazao je rektor Pašić.

Pašić je dodao da od ovog skupa očekuje neke od odgovora na bitna pitanja koje se svakog dana postavljaju na našim obrazovnim institucijama.

MICE 2017 traje dva dana, a sve aktivnosti se odvijaju u Hotelu Mostar.