BiH
44

Mostar: Osnovci iz Zalika imaju novosagrađenu školu, ali ne mogu do nje

Piše: A. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Učenici koji pohađaju Osnovnu školu "Zalik" uskoro će dobiti savremenu zgradu koja je nedavno sagrađena u Sjevernom logoru. Bez obzira na kvalitet novosagrađenog objekta, osnovci iz Zalika kako stvari stoje u novu školsku godinu neće ući iz novih učionica.

Naselja Zalik i Sjeverni logor dijeli prometna saobraćajnica, a upravo u blizini nove škole automobili jure najvećom brzinom. Gradske vlasti još u mjesecu aprilu najavile su uvođenje semafora u blizini nove škole, ali kako sada stvari stoje sve će ostati na obećanju. Također sa izgradnjom nije započela ni dugo najavljivana pasarela.

Roditelji i uposlenici škole su odlučni u svojoj namjeri – u novu zgradu se neće prelaziti sve do se ne obezbjedi siguran prelazak djece preko saobraćajnice.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Semafori su davno obećani, ali ih još uvijek nema. Gradska uprava i Služba za obrazovanje još uvijek su na godišnjem odmoru, tako da ćemo vidjeti šta će biti sa našim problemom kada oni počnu raditi", kazala nam je direktorica OŠ Zalik Eneza Čolaković.

Roditelji su poručili da je dio saobraćajnice preko kojeg bi djeca trebala prelaziti jedan od najopasnijih u gradu za pješake. Osnovci iz Zalika prethodno su nastavu pohađali u montažnim objektima u dosta teškim uslovima.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba