Slavlje i protest
35

Mostar: Okupljanjem ispred deponije Uborak mještani dočekali Novu godinu

Klix.ba
Dok je u organizacije Grada Mostara stotine građana slavilo Novu 2020. godinu uz centru grada petnaestak kilometara sjeverno ponovo su se okupili mještani koji žive u blizini deponije Uborak.

Okupljeni prosvjednici u novogodišnjoj noći kad svi slave su izrazili nezadovoljstvo vladajućim strukturama i njihovim nemarom, te upozorili širu javnost na činjenicu da deponija Uborak koja ilegalno djeluje od 4. prosinca /decembra 2019. godine direktno ugrožava njihove živote.

"Simbolično smo odabrali da ovdje dočekamo Novu godinu zbog toga što smo se tokom cijele godine borili za zatvaranje deponije koja radi nelegalno. Zato smo ovdje i u ovoj noći", kazala je Amila Ćevać.

Naglašava kako su odlučni u svojoj borbi za zdravlje i opstanak i kako se neće umoriti dok se ne izbore za prava na život u okruženju dostojnom čovjeka.

"Zdravlje nam oduzimaju. Novu godinu dočekujemo u smradu i veselju, ali i u nadi da će se problema Uborka riješiti u 2020. godinu, te da će ova deponija konačno biti zatvorena", poručuju u novogodišnjoj noći ispred Uborka.

Podsjetimo, Regionalna deponija Uborak bez dozvole radi od 4. decembra 2019 godine.

Građani okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" blokirali su dovoz smeća, na dan isteka dozvole, ali nakon pet dana je deblokada izvršena pod policijskom pratnjom.. Od tada mještani okolnih naselja svaki dan održavaju mirne prosvjede gledajući kako se unatoč isteku dozvole, smeće i dalje dovozi pod policijskom zaštitom.