BiH
0

Mostar: Održana tribina "Značaj članstva BiH u partnerstvu za mir"

FENA
U Mostaru je danas održana javna tribina na temu "Značaj članstva Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir", a koju su organizirali mostarski ured Inicijative za razvoj i suradnju u Bosni i Hercegovini (IRS) te Helsinški parlament građana/Omladinski resursni centar Tuzla.

Kako su istaknuli organizatori, cilj tribine je da se razvije otvorena diskusija o značaju članstva Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir, obveza koje je BiH do sada ispunila i obveza koje još uvijek nisu ispunjene, kao i razloga za njihovo neispunjenje. Također, cilj je upoznati širi krug građana s tom temom s obzirom da građani BiH o tome nemaju dovoljno informacija.

Očekujemo da se u diskusijama osvrnemo ne samo na sigurnosni, nego istodobno i na politički, ekonomski i socijalni značaj članstva u Partnerstvu za mir, kako bi građani BiH mogli biti obaviješteni o svim prednostima koje sa sobom nosi Partnerstvo za mir, istaknuli su organizatori.Moderator današnje tribine bio je Vahid Šehić, predsjednik Foruma Građana Tuzle, a uvodničari Boško Šiljegović, bivši predsjedavajući zajedničke komisije za reformu odbrane BiH, te general pukovnik Sifet Podzić, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH.

Inače, javna tribina je dio aktivnosti projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo", koji je u cijelosti podržan od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Osim u Mostaru, javna tribina na temu "Značaj članstva Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir" održat će se u Bijeljini i Tuzli.