BiH
0

Mostar: Održan Dan prijateljstva BiH i SAD-a

FENA
Foto: Mostar
Foto: Mostar
U okviru Dana prijateljstva BiH-SAD-a, koji je održan danas na aerodromu Ortiješ u Mostaru, prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ambasador SAD-a u BiH Charles l. English, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Sifet Podžić te zamjenik komandanta Američke komande za Evropu viceadmiral Richard k. Gallagher.

Silajdžić je tom prilikom kazao kako je BiH, uz snažnu podršku SAD-a, krajem 2006. godine pozvana u NATO-program Partnerstvo za mir, a od aprila ove godine i za uspostavu Intenzivnog dijaloga s NATO savezom, čiji je konačni cilj postizanje punopravnog članstva.

"BiH je opredijeljena i očekuje da će kroz angažman u okviru NATO-a i drugih programa i inicijativa, SAD u budućnosti i dalje ostati njen najznačajniji strateški partner u oblasti odbrane. Priključenje Evropskoj uniji i NATO-u ostaje osnovni prioritet aktivnosti na svim nivoima", kazao je Silajdžić.

Ambasador Charles English je istakao kako je slika jedinstvenih Oružanih snaga BiH u istoj uniformi koje služe pod jednom zastavom i koje poštuju jedinstven civilni lanac komandovanja dokaz da je BiH nepovratno krenula evroatlantskim putem.

"Mi smo uvijek vjerovali da ako rade zajedno, donose teške odluke i nađu prostora za kompromis, lideri ove zemlje mogu napraviti pozitivne promjene koje bi BiH odvele naprijed ka evroatlantskoj zajednici zemalja.

Takvi lideri, okrenuti budućnosti i spremni na kompromis, potrebni su i mnogim drugim reformama koje se trenutno suočavaju sa problemima. Samo tada će BiH moći zauzeti mjesto koje joj pripada u slobodnoj, cjelovitoj i mirnoj Evropi", kazao je English.

Nakon prigodnih obraćanja upriličena je dodjela priznanja zaslužnim pojedincima koji su dali značajan doprinos u domenu odbrane i sigurnosti.

Generalu Sifetu Podžiću dodijeljeno je Specijalno priznanje ministra odbrane BiH za izraziti doprinos u reformi odbrane i napretku BiH ka NATO-u.

Medalju za zasluge kopnenih snaga SAD-a dobili su pripadnici Oružanih snaga BiH pukovnik Džemal Mašinović, major Ibro Alispahić i kapetan Admir Jusupović, koji su služili kao oficiri za vezu u Američkoj centralnoj komandi. Major Alispahić je trenutno na zadatku u mirovnoj misiji te će mu priznanje biti naknadno uručeno.

Pripadnici Oružanih snaga BiH Asmir Sarajlić, Damjan Šodolović, Smail Rošić, Aleksandar Atelj i Darko Ciganović dobili su padobranske značke američkog vazduhoplovstva.