BiH
0

Mostar: Obilježavanje 31. godišnjice univerziteta Džemal Bijedić

FENA
Povodom obilježavanja 31. godišnjice Univerziteta Džemal Bijedić danas jeu Mostaru upriličeno polaganje cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, nakon čega je održana svečana akademija.

Rektor Univerziteta Džemal Bijedić Fuad Ćatović kazao je u izjavi za novinare kako je veliki optimista kada je riječ o perspektivi ovog univerziteta, s time, kako je istaknuo, što Univerzitet mora sebe tražiti u prestrojavanju, mora organizovati studije koje traži privreda i koje traži BiH, koja nažalost još nema svoju strategiju.

"Univerzitet Džemal Bijedić orjentiše se na to da obrazuje kadrove koji su potrebni za tržište. Današnja ceremonija pokazat će vrijednost ovog univerziteta jer danas nagrađujemo najbolje studente", kazao je Ćatović.

On je istaknuo kako Univerzitet pomno prati stanje o potrebi kadrova za buduću evropsku BiH i da bi država morala kazati šta ona treba te da ogranizuje savremenu upravu, savremenu diplomatiju i sve drugo što je potrebno za EU.

Ćatović je kazao kako je danas potpisan Ugovor o međusobnoj saradnji između univerziteta u Mostaru, Tuzli i Tetovu te da on podrazumijeva razmjenu studenata, profesora, zajedničko učešće u projektima i dr.

Program svečanog obilježavanja 31. godišnjice bit će nastavljen i sutra, kada je planirano svečano otvaranje miltimedijalne sale za studente Studentskog doma.