Simbol grada
0

Mostar obilježava 17. godišnjicu obnove Starog mosta

G. Š.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Stari most kao simbol Mostara i Bosne i Hercegovine i remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, koji su pripadnici HVO-a srušili u proteklom ratu 9. novembra 1993. godine, nakon višegodišnje obnove svečano je otvoren na današnji dan 2004. godine.

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta upriličena je u prisustvu mnogobrojnih delegacija, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske porodice te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

Projekt obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska. Ukupna cijena obnove starog dijela Mostara, porušenog u ratu, koštala je oko 15 miliona dolara. Dio sredstava za obnovu je doniran, a dio su krediti "pod posebno povoljnim uvjetima". Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan ne samo građevinski projekt, nego i projekt obnove u ratu porušenih veza među ljudima između obala rijeke Neretve. Trebalo je pripremiti 1.088 kamenih blokova. Svaki blok imao je svoj broj, pločicu po kojoj se vidi gdje u projektu ima svoju poziciju. Osim toga, svaki je kamen bio izrezan tako da na sebi ima "mesa" po tri centimetra sa svake strane, da bi ga klesari mogli ručno obraditi te ga dovesti u konačnu formu za ugradnju.

Stari most u Mostaru ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava jednim odbrambenim tornjem - to su Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju "mostari" (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnog kamena "tenelija", a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapneničkim upornjacima, koji se na nivou rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim umjetnicima, a slike UNESCO-ovog spomenika iz grada na Neretvi obilaze svijet predstavljajući Mostar i našu zemlju.

Obnova Starog mosta u Mostaru svake godine se obilježava na poseban način uz evociranje sjećanja na rekonstrukciju koja je s pripremama trajala sedam godina.

Dan kada je Stari izronio iz Neretve Klub skakača u vodu Mostari svake godine obilježi skokom s luka najljepšeg mosta u ledenu Neretvu.

Tako će na simboličan način ovaj dan obilježiti i danas mostarski ikari, koji su za 11 sati najavili konferenciju za novinare u povodu tradicionalnih 455. skokova sa Starog mosta, koji će se održati u nedjelju, 25. jula, od 16 sati uz brojne popratne sadržaje kroz dvodnevnu manifestaciju.