{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Nastavljeno suđenje za zločine u Grabovici

F
5.6.2007. u 13:11
0
1
Mostar: Nastavljeno suđenje za zločine u Grabovici
0
Mostar: Nastavljeno suđenje za zločine u Grabovici
Svjedočenjem Enesa Šakraka danas je na Kantonalnom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje bivšem komandiru voda Devete motorizovane brigade Armije RBiH Nihadu Vlahovljaku i njegovim vojnicima Seadu Karagiću i Harisu Rajkiću, koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grabovica kod Mostara.
Prema optužnici koju zastupa tužiteljica Vesna Pranjić, njih trojica se terete za ubistvo tri člana obitelji Zadro, i to Ivana, Matije i Mladena, koji su likvidirani 9. septembra 1993. godine.

Inače, Enesa Šakraka, bivšeg vojnika Devete motorizovane brigade Armije RBiH, Kantonalni sud u Sarajevu već je osudio na deset godina zatvora za ubistvo Ljubice i Mladenke Zadro.

Prilikom današnjeg svjedočenja, Šakrak je kazao kako im je, prije nego što će se desiti ubistvo obitelji Zadro, komandir voda Nihad Vlahovljak prenio naredbu o "čišćenju terena" te da ih je upozorio da ne rade gluposti, jer će se saznati kad tad.

On je istaknuo kako je Vlahovljak prenio poruku, ali nije naredio da se ubijaju civili.

Govoreći o ubistvu obitelji Zadro Šakrak je kazao kako su on, Sead Karagić i Haris Rajkić došli do kuće obitelji Zadro te se raspitivali za stoku.

Šakrak je istaknuo da je on ušao u štalu s mlađim čovjekom, a da je ispred štale ostalo dvoje staraca. Kada su se čuli pucnji, on je kazao da je čovjek počeo plakati govoreći "ubiše mi roditelje" te da je istrčao vani.

Šakrak je potvrdio da je prilikom izlaska iz štale vidio da su starci ubijeni te da su Karagić i Rajkić imali puške "na gotovs".

Njih dvojica su tada, kako je kazao, pucala u mlađeg čovjeka.

Nastavak suđenja zakazan je 18. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: