Sjetili se napokon
147

Mostar nakon tri decenije počinje uklanjati ruševne i devastirane objekte

G. Š.
Grada Mostar se nakon tri decenije odlučio uhvatiti u koštac s uklanjanjem ruševnih objekata koji predstavljaju opasnost za građane i narušavaju sliku najvećeg hercegovačkog grada.

Odluku o uklanjanju ruševnih i devastiranih građevina u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba na području Mostara je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara, a predstavnici vlasti vjeruju kako će već do kraja ove godine pomaci biti vidljivi.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže kako se dvije godine intenzivno priča o uklanjanju ruševinama u Mostaru, te da je došlo i krajnje vrijeme da se taj problem počne i rješavati.

Nedopustiva indolentnost

Tvrdi da su u cilju što učinkovitijeg djelovanja predstavnici Grada Mostara kontaktirali vlasnike porušenih i devastiranih objekata kako bi ustanovili mogućnosti da pomogne Grada Mostar u rušenju takvih objekata te imali i izvjesne uspjehe.

Mario Kordić
Mario Kordić

Tako su u blizini Gradske vijećnice srušena tri objekta i sada se grade, ali kako naglašava ima i onih koji to ne žele iz kojekakvih razloga, što se ne može toletisati.

"Mi smo odlučili biti proaktivni i krenuti prema tome, naravno poštujući sve zakone i procedure i ja sam poprilično siguran da ćemo već ovu godinu dobar dio objekata u gradu Mostaru riješiti. Onaj koji ima uslove za obnoviti objekata, a to ne želi iz bilo kojih razloga Grad Mostar će biti vrlo odlučan i uknjižiti mu se, odnosno upisati teret tako da će ostati i dalje vlasnik s obavezom da riješi potrebne procedure vezane za taj lokalitet", rekao je Kordić.

Ističe da je nedopustivo da su 30 godina nakon rata ljudi indolentni prema tim ruševinama, jer postoji mogućnost da se to riješi.

Tvrdi kako se sam uvjerio u kontaktima s vlasnicima tih objekata da bi dosta njih to moglo riješiti, ali da mnogi imaju dosta čudne razloge zbog čega to ne žele, što se ne može tolerisati.

"Grad ne može više čekati idemo aktivno u sve to i već ove godine ćemo sigurno imati dobar rezultat da očistimo dobar dio grada i svoje troškove naravno osiguramo. U daljnjem postupku ćemo sigurno s vlasnicima naći zajednički jezik i ja mislim da će ova odluka polučiti veliki rezultat i baš se tome veselim", rekao je gradonačelnik Mostara.

S odlukom o uklanjanju objekta u Mostaru su se složile sve gradske službe koje će biti involvirane u proces provedbe odluke, a kako je pojašnjeno uklanjanje ruševnih i devastiranih građevina je podijeljeno u dvije kategorije.

Damir Knezović iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara je objasnio kako postoje objekti koji su se porušili od nemara ili od starosti i oni koji su nastali ratnim dejstvima, zbog čega je donesen zaključak da prema zakonskoj proceduri vlasnici objekta koji su porušeni tokom rata imaju pravo na obnovu svoje stambene jedince ili nadoknadu štete.

"Apsurdno je da nakon 28 godina čovjek kojem je u ratu porušena kuća sad o svom trošku to radi, pa je donesen zaključak da pokušamo od većih nivoa vlasiti koji se bave obnovom i povratkom osigurati sredstva za uklanjanje tih objekata i plaćanje troškova kao i za ostale potrebne procedure za uklanjanje objekta", kazao je Knezović.

Naglašava da će i Grad Mostar u okviru svojih mogućnosti pomoći u uklanjanju tih objekata, te da će posebno voditi računa o ljudima koji žive u kategorijama socijalne pomoći.

U ovom trenutku, po njegovim riječima se ne zna koliko je takvih objekata, ali će kako navodi slika biti potpuno jasna nakon što se provede javni poziv za uklanjanje objekata.

Utvrđeni rokovi i procedure

Nadležne službe su zadužene da naprave popis svih ruševnih i devastiranih građevina u Mostaru, te da se raspiše javni poziv za uklanjanje tih objekata nakon čega će vlasnici imati rok od 30 dana da se jave na taj poziv i 60 dana od dana odobrenje uklone takvu građevinu.

U suprotnom će ih Grad Mostar ukloniti o svom trošku te upisati na tereta na nekretnini, koji će se morati izmiriti u trenutku prometovanja predmetne nekretnine.

Najveći problem će ostati ruševne i devastirane građevine koji se nalaze u zoni pod zaštitom UNESCO-a, jer nisu u nadležnosti Grada Mostar nego Federacije BiH, ali kako je rečeno nakon što se prikupe svi podaci sagledat će se sve stanje i tražiti pomoć s većih nivoa vlasti da se i taj problem riješi.

Iz Gradske uprave Mostar kažu kako je najvažnije da su se ustanovili rokovi i procedure kako bi se te aktivnosti pokrenule nakon tri decenije čekanja u tom gradu i počelo ozbiljno raditi na obnovi grada i uklanjanja građevina koje prijete sigurnosti građana i narušavaju sliku grada.