BiH
0

Mostar: Međunarodni simpozij o inkluzivnom odgojno-obrazovnom procesu

FENA
Mostar
Mostar
U organizaciji inkluzivnog vrtića ''Sunčani most'' i austrijske organizacije ''Diakoniewerk'' danas se u Mostaru održava međunarodni simpozij ''Inkluzija uz pomoć (kompjuterski) potpomognute komunikacije''.

Po riječima direktorice vrtića Biljane Čelan, inkluzivni vrtić su mjesto koje nudi mogućnost da se djeca različitih psihofizičkih mogućnosti približe jedni drugima i nauče živjeti i raditi jedni s drugima još od najranije dobi.

"Inkluzivni pristup odgoju podrazumijeva manje skupine djece, više odgajatelja, organiziranu stručnu terapeutsku pomoć, individualan pristup svakom djetetu i individualan plan za razvoj svakog djeteta", kazala je direktorica Čelan.

Vrtić ''Sunčani most'' već deset godina uspješno provodi inkluzivni odgojno-obrazovni proces, a sve veći interes roditelja za upis u ovaj vrtić govori o kvaliteti njihova rada.

"Na žalost, maksimalan broj djece u našem vrtiću je 40, a liste čekanja svake godine su sve duže i duže. Trenutno pregovaramo o mogućnosti proširenja kapaciteta i nadamo se da će se to uskoro dogoditi. Novac je, naravno, najveći problem. Uglavnom ovisimo o inozemnim donacijama i jednim djelom imamo pomoć od Grada Mostar", kazala je direktorica Čelan.

Na današnjem simpoziju sudjeluje oko 150 gostiju iz BiH i susjednih zemalja.