Poručile za 8. mart
496

Mostarke marširale i pročitale "Proglas": Ne želimo biti svedene na nježniji i ljepši spol

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Međunarodni dan žena, 8. mart, u Mostaru je obilježen marširanjem žena kroz grad uz transparente i snažne poruke da borba za ostvarivanje prava žena još uvijek traje.

Žene iz Mostara koje su marširale od Musale do Španskog trga gdje su pročitale "Proglas" i poručile da se protive diskriminaciji žena, nasilju i nevidljivosti tražeći politička, socijalna i kulturna prava.

''U Bosni i Hercegovine žena nema u Ustavu, nedovoljno ih je u politici, malo na rukovodećim mjestima. Naši glasovi su često utišani zbog straha, prijetnji i li su prosto proglašeni nevažnim. Nemamo iste mogućnosti da dobivanje posla, dostojanstven rad i jednaku plaću. Danas u nedjelju brojne žene rade u trgovačkom sektoru, bez prava na stolicu, bez plaćenih prekovremenih sati ili posebne nadoknade za rad. Naše radne sedmice traju više od 40 sati. Dobijamo otkaze zbog trudnoće, a smatraju nas odgovorne za rađanje i natalitet. Naše majčinstvo nema radne sate, naši kućanski polovi nisu plaćeni. Majčinstvo je izbor , ali koncept majčinstva u ovoj državi izrabljuje se umjesto da se podržava. Porodilje ne traže milostinju već jednaka prava'', navedeno je između ostalog u "Proglasu žena iz Mostara".

Poručile su da žene nisu samo kvota niti smiju biti samo broj na stranačkoj listi, te da im pripada ravnopravno mjesto u političkim stranama, izborima i funkcijama i da žele jednake mogućnosti i prilike.

''Zahtijevamo da naša prava prestanu biti mrtvo slovo na papiru. Zahtijevamo politička, socijalna i društvena prava, obezbeđenje jednakih mogućnosti i dostojanstven život bez nasilja. Ne želimo biti svedene na nježniji ni ljepši spol. Nismo sluškinje , nećemo biti nevidljive. Nas je u ovoj državi 51,6 posto'', poručeno je iz Proglasa koji je uputila je neformalna grupa žena i organizacija okupljenih protiv nevidljivosti žena u bosanskohercegovačkom društvu.