Naređena dezinfekcija
11

Mostar još uvijek zatrpan smećem, Uborak ne može sve primiti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Iako komunalna preduzeća u Mostaru neumorno čiste gradske ulice, grad je još uvijek zatrpan smećem, a pred radnicima je još mnogo posla.

Direktorica JP "Komos Mostar", Vesna Mrgan-Karanović naglašava da je očišćen Stari grad i područje oko Starog mosta, te da je smeće pokupljeno ispred bolnica, škola i vrtića, ali naglašava da je još mnogo posla pred mostarskim komunalnim preduzećima s obuirom da se za 16 dana nagomilalo puno smeća.

''Ljudi su radili prekovremeno i zaista se očistilo mnogo toga. Naravno, još je puno posla koji se nastavlja i danas i narednih dana'', kazala je Karanović-Mrgan za Klix.na.

No, još su neke ulice ostale zatrpane smećem jer deponija Uborak nije u mogućnosti primiti toliko smeća u kratkom vremenu.

''Na deponiji je bilo usko grlo i kamioni sa smećem su po tri sata čekali da se izvrši izručenje zato što boks u koji se odlaže smeće nije tolikog kapaciteta da sve može da primi odmah'', pojasnila je Karanović-Mrgan.

Zbog toga je Štab Civilne zaštite Grada Mostara donio privremenu mjeru da se na deponiju Uborak do daljnjeg vozi samo smeće s područja Mostar, a ne iz regije kako je bivalo do sada.

Zbog opasnosti od zaraze zbog velikih količina smeća na gradskim ulicama, Štab civilne zaštitite Grada Mostara strogo je naložio pranje ulica i dezinfekciju kontejnera, te deratizaciju kako bi se spriječila mogućnost zarazne.