BiH
0

Mostar: Ivici Bošnjaku 10 godina zatvora za ubistvo

FENA
Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru danas je proglasilo krivim Ivicu Bošnjaka (1983) iz Mostara za ubistvo i neovlašteno držanje oružja te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina.

Naime, optuženi Bošnjak je za ubistvo dobio devet i pol godina zatvora, a za neovlašteno držanje oružja jednu godinu, što je spojeno u jedinstvenu kazenu zatvora od deset godina.

Vijeće, kojim je predsjedao sudija Hamo Kebo, donijelo je presudu nakon što je danas prihvatilo sporazum o priznanju krivnje sklopljen između optuženog Bošnjaka i Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Ovim sporazumom Bošnjak je priznao da je kriv za ubistvo Šemsudina Salčina, i to pucajući na njega iz automatske puške na mostarskom Carinskom mostu 3. maja ove godine, odnosno za vrijeme svoga otpusta iz KPZ Mostar, gdje je od 2009. godine bio na izdržavanju kazne.

Optuženi je tokom ročišta o prihvatanju sporazuma izjavio kako je krivicu priznao jer je potpuno svjestan krivice te da je ubistvo Salčina, s kojim je izdržavao zajedno kaznu zatvora u KPD Zenica, počinio izrevoltiran svađom s njim.

Bošnjak nakon ove presude nema pravo na žalbu.