BiH
0

Mostar i dalje bez gradonačelnika

FENA
Niti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nije izabran novi gradonačelnik, jer je sjednica prekinuta uoči samog početka glasovanja za prvog čovjeka Mostara.

Naime, HDZ BiH i HDZ 1990 su, nakon predaje kandidatura za gradonačelnika, tražili da se sjednica prekine radi dodatnih konzultacija zbog okolnosti za koje smatraju da mogu dovesti do izbora novog gradonačelnika Mostara. Iako su se vijećnici SDA usprotivili tomu, a pojedini isticali da njihov kandidat ima dovoljan broj glasova, nakon jednosatne rasprave dogovoreno je da se sjednica nastavi u četvrtak, s početkom u 14 sati. Također je dogovoreno da se slijedeća sjednica neće prekidati sve dok se ne izabere gradonačelnik.

Inače, na današnjoj sjednici predloženo je šest kandidata za gradonačelnika. No, nakon što su Milenko Paunovski (NSRB), Neđeljko Prljeta (SDP) i Faruk Ćupina (SDA) odbili kandidaturu, vijećnici će na nastavku sjednice u četvrtak birati između Ljube Bešlića (HDZ BiH), Suada Hasandedića (SDA) i Marka Romića (NSRB).

Današnju sjednicu, uz dugotrajne polemike, obilježili su predstavnici Naše stranke i Liberalno demokratske stranke koji su zahtijevali da se obrate vijećnicima. Međutim, predsjedavajući Gradskog vijeća Danijel Vidović nije im to dozvolio, obrazlažući da pripadaju strankama koje ne participiraju u gradskoj vlasti. Nakon kraćeg negodovanja, predstavnici dvije spomenute stranke napustili su sjednicu.

Amel Lizde iz Liberalno demokratske stranke izjavio je novinarima da su samo htjeli upozoriti gradske vijećnike na ozbiljnost situaciju u kojoj se građani Mostara nalaze zbog neizbora gradonačelnika.

Podsjetimo, Mostar još uvijek nema novog gradonačelnika iako je prošlo više od pet mjeseci od lokalnih izbora.