Peti prekid sjednice
0

Mostar i dalje bez gradonačelnika

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Ni nakon današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara nije izabran novi gradonačelnik grada na Neretvi, jer je sjednica ponovno prekinuta, peti put.

Razlog današnjeg prekida je odsutnost vijećnika Branka Božića (HDZ BiH) koji zbog zdravstvenih problema nije mogao sudjelovati na sjednici.

Iako su vijećnici HDZ-a BiH istaknuli da imaju Božićev glas za gradonačelnika u pisanom obliku, klub bošnjačkih vijećnika je odbio mogućnost takvog glasanja. Taj je klub u početku tražio da se sjednica nastavi bez obzira na odsutnost Božića, no na kraju se složio s prijedlogom kluba hrvatskih vijećnika da se sjednica ponovno nastavi u četvrtak, kada bi Božić trebao biti prisutan.

Tačna satnica nastavka sjednica bit će poznata nakon sutrašnje sjednice kolegija Gradskog vijeća.

Inače, na današnjem nastavku sjednice trebalo se glasovati u trećem krugu glasovanja za gradonačelnika. Prema tumačenju OHR-a, koji je izradio Statut Mostara, za izbor gradonačelnika u trećem krugu potrebno je najmanje 18 glasova od ukupno 35 vijećnika.

Podsjetimo, kandidati Ljubo Bešlić (HDZ BiH) i Suad Hasandedić (SDA) u drugom su krugu osvojili 13, odnosno 14 glasova. Za Bešlića su glasovali vijećnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a Đapić-Jurišić, te dva vijećnika Narodne stranke Radom za boljitak, a za Hasandedića su bili vijećnici SDA i Stranke za BiH. Suzdržana su bila tri vijećnika SDP-a BiH i preostalih pet vijećnika Narodne stranke Radom za boljitak