BiH
0

Mostar i dalje bez gradonačelnika i proračuna

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Gradsko vijeće Mostara ni na današnjem nastavku sjednice nije izabralo gradonačelnika. Slično kao i na ostalim sjednicama, kandidat HDZ-a BiH Ljubo Bešlić i kandidat SDA Suad Hasandedić u trećem završnom krugu glasovanja nisu dobili potrebnu većinu od 18 glasova vijećnika, tako da ni nakon sedam mjeseci od lokalnih izbora Mostar nema novog gradonačelnika.

Bešlić je u zadnjem krugu dobio 14 glasova, a Hasandedić 13, dok je suzdržano bilo 5 vijećnika.

Sljedeći nastavak sjednice bit će poznat u ponedjeljak za kada je zakazan kolegij Gradskog vijeća. Iako je bilo najava da bi se danas moglo raspravljati o Nacrtu proračuna Grada Mostara za 2009. godinu, na sjednici Gradskog vijeća o tome nije bilo ni riječi.

Vijećnica iz SDP-a Selma Jakupović kazala je nakon sjednice da se danas dogodila još jedna farsa te da nema smisla zakazivati sjednice sve dok se vodstva stranaka HDZ-a BiH, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) ne dogovore oko novog gradonačelnika.

Na novinarski upit je li se možda čeka rezultat predstojećeg Kongresa SDA kako bi se opet počeli pregovori oko izbora gradonačelnika, Selma Jakupović je konstatirala da je to očito.

"Očito je da se nekome ne žuri izabrati gradonačelnika, a građani šute. Nažalost, sram me je što sjedim u Gradskom vijeću Mostara", kazala je Jakupovićeva.

Vijećnik Marko Romić iz NSRB-a kazao je da je postalo frustrirajuće sudjelovati u "neradu" Gradskog vijeća, također konstatiravši da se stanje neće promijeniti sve dok se vodstva HDZ-a BiH i SDA ne dogovore.

Od svog konstituiranja 20. novembra prošle godine, Gradsko vijeće Mostara donijelo je samo odluku o privremenom finansiranju Grada Mostara za prva tri mjeseca ove godine. Ta je odluka donijeta na izvanrednoj sjednici, nakon dva neuspjela pokušaja na redovnim sjednicama.