BiH
26

Mostar: Hercegovački biser na Neretvi i danas među najtoplijim gradovima u Evropi

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dnevne temperature zraka posljednjih dana prelaze 37 stepeni skoro na cijelom području Bosne i Hercegovine, a naročito je toplo u Mostaru, koji je inače poznat kao jedan od najtoplijih gradova u Evropi.

Građani Mostara koji su ovaj vikend ostali u gradu na Neretvi, zbog velikih vrućina ne izlaze iz svojih domova, pa su mnoge ulice u gradu potpuno puste.

Popularna ulica Braće Fejić, Trg Musala i šetalište Nikole Šubića Zrinjskog, danas su mjesta koja su ostala bez šetača, a u velikom gradskom parku dana nema djece.

U staroj jezgri grada je drugačije, a visoke temperature ne smetaju brojnim turistima koji su danas došli u Mostar da se fotografišu na kamenom ljepotanu i ponesu uspomenu iz ovog najvećeg hercegovačkog grada. Najviše turista je iz istočnih zemalja, a tu su i Talijani, Nijemci, Poljaci....

Za vrijeme tropskih vrućina, dio građana Mostara je našao osvježenje na gradskom bazenu ili na tradicionalnom kupalištu Buna desetak kilometara južno od grada.

Nažalost, posljednjih godina vrlo je mali broj kupača na Neretvi zbog zagađenosti rijeke. Postavljanjem kolektora čiji se završetak radova očekuje sljedeće godine, mnogi Mostarci se nadaju da će se takva slika promijeniti i da će obale Neretve kao nekada biti pune kupača.