BiH
9

Mostar: Građani nemaju povjerenja prema aktuelnim vlastima

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U mostarskom hotelu Mepas danas je održana diskusija o strategiji Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma. Na diskusiji su građani, mladi i predstavnici nevladinih organizacija razgovarali o akcijskom planu za prevenciju mržnje i borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Zlatan Musić, službenik za odnose s javnošću misije OSCE-a BiH, kazao je kako je ovo treći po redu niz konsultativnih sastanaka na kojima je prezentovana nedavno usvojena strategija o borbi protiv terorizma u BiH, kao i akcioni plan za borbu protiv mržnje i nasilnog ekstremizma.

“Cilj ovog sastanka je da se uključe niži nivoi vlasti, kao i predstavnici institucija i nevladinih organizacija, kako bi i oni dali svoj doprinos u izradi ovog akcionog plana. Ovom prigodom informisali smo ih da će biti uključeni u dio implementacije strategije u borbi protiv terorizma. Kroz svoje redovne aktivnosti nastavit ćemo raditi na borbi protiv mržnje”, kazao je Musić.

Na današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici koalicije za borbu protiv govora mržnje, kao i predstavnici mladih. Lejla Čopelj, stručna savjetnica u Odsjeku za borbu protiv terorizma Ministarstva sigurnosti BiH kazala je kako se radionica održava u okviru zajedničkog projekta OSCE Misije u BiH i Ministarstva sigurnosti, a tiče se implementacije strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, koje je Vijeće Ministara BiH usvojilo u julu ove godine za period od 2015. do 2020. godine.

“Namjera misije OSCE-a BiH i Ministarstva sigurnosti je ovaj dokument predstaviti i približiti lokalnoj zajednici, odnosno svim njenim akterima kao što su akademska zajednica, obrazovni sistem, nevladine organizacije, mladi i drugi. Na ovaj način želimo saznati šta su to problemi lokalne zajednice, šta su eventualni strahovi i očekivanja”, dodala je Čopelj.

Na radionici su zajednički pokušali pronaći rješenja kako se suprotstaviti pojavama kao što su radikalizam, terorizam i govor mržnje. Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana Oaza iz Trebinja kazala je da su radionice ovakvog karaktera značajne za pojedince, ali i za cijeli nevladin sektor.

“Već dugi niz godina bavim se problematikom terorizma i govora mržnje. Želim da promijenimo svoja mišljenja i razbijemo predrasude koje postoje u našoj državi”, istakla je Ilijić.