Mahala i Tekija
46

Mostar: Građani negoduju zbog kanalizacijskog ispusta koji ugrožava njihova naselja

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Stanovnici mostarskih naselja Donja Mahala i Tekija već mjesecima negoduju zbog kanalizacijskog ispusta lociranog pored njihovog naselja preko kojeg se u rijeku ispuštaju cijelokupne otpadne vode gradskih naselja sa zapadne obale Neretve.

Dževad Pašić, predsjednik Udruženja "Sinovi mahale" priča kako se obraćao gradskim službama, ali i graditeljima gradskog kolektora, ali da ništa od tog nije urodilo plodom.

"Sve kanalizacijske vode iz svih naselja na desnoj obali Neretve, a koje bi trebale završiti u postrojenju kod Avijatičkog mosta, sada su usmjerene na ovo mjesto, neposredno uz most Hasana Brkića i naselja Donju Mahalu i Tekiju. Ovo je prava ekološka bomba, kuga i kolera, šta da vam kažem. Kad je ovako visoka Neretva izgleda grozno, a možete zamisliti kako će biti kad nivo rijeke opadne i dođe proljeće", ogorčen je Pašić.

Pašić kaže da je su na kanalizacijski ispust pored njihovog naselja sada posebno aktivan jer kolektorsko postrojenje kod Avijatičarskog mosta je u izgradnji, pa su cijelokupne kanalizacijske, otpadne vode ovdje usmjerene.

"Ko može pretpostaviti koliko dugo će se sve to graditi, a ovaj ispust biti ovako aktivan. Najgore je što smo saznali da će i kada sve bude pušteno u funkciju ovo biti prvi rezervni ispust, koji će se aktivirati kod svih preopterećenja, kad postrojenje ne bude u funkciji i slično. Jednostavno smo užasnuti ovim, ali ne znamo šta nam je činiti", kaže nam Dževad Pašić.

Predsjednik Udruženja "Sinovi mahale" priča i kako je najgore od svega da je takvo projekto rješenje, da sada teško ko šta može učiniti, da izvođač radi po projektu, a gradu ne pada na pamet da nešto mijenja.

"Krenuli smo s inicijativama, skupljat ćemo potpise, moramo nešto promijeniti, jer ovaj kanalizacijski ispust može drastično ugroziti kvalitet života u našim naseljima", kaže Pašić.