Sumnjive im dozvole
21

Mostar: Građani iz sedam naselja zbog solarnih panela traže izmjene Prostornog plana grada

G. Š.
Stanovnici mostarskih naselja Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica, Prigrađani koji upozoravaju na stihijsko izdavanje saglasnosti i koncesija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana, pozivaju predstavnike vlasti da zaustave nelegalne radnje.

Članovi neformalne grupu građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" okupili su se danas na Španskom trgu u Mostaru sa ciljem da javnosti skrenu pažnju na problem s kojim se nose, te pozvali predstavnike vlasti da izvrše izmjene Prostornog plana kojima će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije što dalje od naseljenih mjesta.

Upozorili su da gradska administracija Mostara, "često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja prostornu dokumentaciju, a kantonalna daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava".

Tim se kako navode, "nerijetko događa da građani prigradskih naselja budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja na državnom zemljištu nenajavljeno, bez njihove suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti".

Smatraju da je sve to "posljedica u više navrata provedenih nezakonitih izmjena Prostornog plana Grada Mostara, koji svake godine, kako upozoravaju, izraženije utiče na kvalitetu života građana".

"Osnova za izdavanje koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara jeste Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine. Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konsultovana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura", navode iz neformalne grupe građana.

Naglašavaju da se također, prenamjenom zemljišta iz šumskog ili poljoprivrednog u građevinsko zemljište krši Zakon o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio Visoki predstavnik za BiH još 2005. godine.

Ukazujući na poteškoće s kojima se svakodnevno, godinama susreću, posebno napominju, da je od čitavog Mostara, jedino u naseljima Gubavica i Pijesci postavljena "prostorna markica" za ovu namjenu na privatno poljoprivredno zemljište, na preko hiljadu hektara.

"Realizacijom Prostornog plana, Grad Mostar će ovaj plato pretvoriti u elektranu, a stanovništvo raseliti", upozoravaju zabrinuti građani.

Imajući u vidu sve navedeno, kako ističu, nisu protiv investicija, ali su uvjereni da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad njihovih kuća drastično ugrožava njihov životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na to da se većinom bave poljoprivredom i stočarstvom.

Zbog svega toga, smatraju da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije stare 11 godina i bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmijenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta.