Centar za mir
6

Mostar, grad heroj, ne zaboravlja svoje prijatelje

Klix.ba
Centar za mir je i ove godine, uz prisustvo brojnih članova i aktivista, simpatizera, građana i dragih gostiju, prijatelja Mostara iz zemlje, regije i svijeta, simbolički obilježio 13. godinu obnove Starog mosta i 16. godišnjicu vlastitog aktivizma. Tim povodom Centar za mir izdao je saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Uprava Centra za mir i multietničku saradnju Mostar sa zadovoljstvom je zaključila da su naše tradicionalne godišnje manifestacije "Mimar mira" i "Mostar Peace Connection", (održane 14. i 23.07.2017. godine) pod zajedničkim sloganom "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje", protekle veoma uspješno, čak i vise od očekivanja organizatora, te uz ogromnu podršku javnosti.

Na adresu Centra za mir prispio je ogroman broj iskrenih čestitki, poruka i mailova za uloženi trud u organizaciji ova dva veličanstvena kulturna događaja. Svaki od njih je, na svoj način, probudio emocije i vratio sjećanja na tešku ratnu golgotu Mostara koji se devedesetih godina suočio sa brutalnom agresijom i opakim zlom fašizma, čije teške i razorne posljedice ovaj grad liječi i danas.

Jako smo ponosni na poruke kojima se iskazuje zahvalnost Centru za mir što nije dopustio da Mostar izgubi sjećanje i zaboravi brojne međunarodne prijatelje i dobre ljude iz regije, koji su svojom riječju i djelom bili uz Mostar i Mostarce u najtežim vremenima. Sa velikim poštovanjem prema takvim pojedincima, Centar za mir će i ubuduće brinuti kako istinski prijatelji Mostara nikada ne bi bili zaboravljeni.

Sa posebnim zadovoljstvom, Centar za mir je nastavio razvijati regionalne prijateljske odnose, promovirajući tako Mostar kao grad mira i grad koji spaja.

Svoju ličnu zahvalnost i oduševljenje što je imao priliku da kraj Starog mosta potpiše i dobije Mostarsku povelju mira, izrazio je premijer Republike Makedonije, Zoran Zaev, u prisustvu brojnih domaćih i međunarodnih gostiju.

Svoju zahvalnost su iskazali i ovogodišnji laureati – bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši americki diplomata Robert Gelbard i nekadašnji direktor Svjetske banke Christiaan Poortman, proslavljeni ratni reporter BBC-a Jeremy Bowen, kao i porodica istinskog evropskog mirovnjaka i humaniste, Tadeusza Mazowieckog, kojima je bila neizmjerna čast da prime međunarodno priznanje "Mostar Peace Connection".

Svi oni su dali pečat ovom priznanju kao jednom od najvažnijih mirovnih priznanja u Regiji, uz prethodne laureate kao što su Nelson Mandela, Alois Mock, Vaclav Havel, Irina Bokova, Jacques Chirac, Serge Brammertz, Luciano Pavarotti, Hans Koschnik, Federico Mayor Zaragoza i brojni drugi prijatelji našeg grada.

Naša nagrada "Mimar mira" pripala je brojnim prijateljima i graditeljima mira kao znak zahvale za njihov lični trud i za njihove uspješne i bogate karijere, posebno prepoznatljiv angažman i doprinos promociji mira na principima istine i pravde.

Zahvalnost ide i na adresu Gradske uprave Mostara, Vlade HNK, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNK, te brojnim drugim prijateljima, koji su ove godine snažno doprinijeli ukupnom pozitivnom ambijentu, sadržaju i kvaliteti naših manifestacija koje su izrasle u ozbiljnu i uvažavanu regionalnu priču sa ciljem da se Mostar i Hercegovina ponovo jos jače vrate u fokus politčkog, ekonomskog, kulturnog i turističkog zbivanja.