|

Mostar dobiva kanalizacijske kolektore

Mostar dobiva kanalizacijske kolektore
0
F
Fena
29.12.2014. u 15:31
11
komentara
0

dijeljenja
Mostar dobiva kanalizacijske kolektore
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić potpisao je u ponedjeljak s izvođačima radova ugovore o izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara ukupne vrijednosti od oko 3 milona maraka.
Radi se o dva ugovora. Jedan je potpisan s kompanijom HP Investing d.o.o. u vrijednosti od oko 2 miliona maraka kojim će graditi kolektor od završetka Bulevara do Šemovca (1800 metara), dok je drugi ugovor u vrijednosti od oko milion maraka popisan s kompanijom Amitea, koja će graditi kolektor od Franjevačke ulice do Ulice fra Didaka Buntića (1250 metara). Radovi će započeti u 2015. godini s rokom izvršenja od devet mjeseci.

Mostarski gradonačelnik izgradnju kolektora nazvao je povijesnim trenutkom za Mostar, podsjetivši kako je situacija s postojećim kanalizacijskim sustavom neodrživa jer svaka malo veća oborina stvara poteškoće i građanima i gradskim vodovodima.

"Naša je želja da grad Mostar bude ekološki osviješten i da svojim primjerom pomogne i drugim sredinama", kazao je Bešlić, podsjetivši kako Grad već gradi pročišćivač otpadnih voda.

Upozorio je i na gužvu u gradu koja će se događati tokom radova te zamolio građane za strpljenje.

Premijer Federacije Nermin Nikšić, koji je također prisustvovao potpisivanju ugovora čestitao je potpisnicima, posebice domaćim izvođačima za koje je kazao kako je siguran da će završtiti radove kvalitetno i u planiranom roku.

Govoreći o cjelokupnom projektu prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Emir Nuspahić, šef Službe za građenje infrastrukturnih objekata grada Mostara, kazao je kako Grad nema uređaj za tretman otpadnih voda, kao ni centralni kanalizacijski sustav tako da se trenutno sve vode i otpadne i oborinske slijevaju u Neretvu i Radobolju bez ikakvog pročišćavanja.

Po njegovim riječima, ni kanalizacijska mreža još nije u potpunosti izgrađena zbog čega pojedini dijelovi centra grada još uvijek nemaju kanalizaciju.

Inače, vrijednost izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora na području Grada procijenjena je na 12 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...