Testna faza
68

Mostar dobio prvi pješački prelaz s led rasvjetom na kritičnoj zoni Avenije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar je dobio prvi pješački prelaz s led rasvjetom koja je postavljena na kritično prelazu u Ulici kralja Tomislava, mnogima poznata kao mostarska Avenija gdje se u zadnje vrijeme zabilježene česte saobraćajne nesreće u kojima su stradali pješaci.

Iako pješački prelaz nije osvijetljen kao u drugim gradovima gdje se ova praksa primjenjuje, postavljena rasvjeta svojim efektima skreće pažnju kako pješacima tako i vozačima.

Iz gradske administracije nam je kazano da se radi o testnoj fazi primjene ovog sigurnosnog sistema za pješake.

Postavljani su svjetlosni efekti s bijelom i žutom boja, kako bi se nakon izvjesnog vremena ustanovilo koji je ekekt djelotvorniji, jer se ta praksa planira primijeniti i na drugim kritičnim pješačkim prelazima u najvećem gradu na Neretvi.

Pješački prelaz s led svjetlosnim efektima je postavljene na vrhu Avenije prije novog kružnog toka i prilikom rekonstrukcije ove ulice s dvije duple saobraćajne trake je prilagođen invalidima.

Ali zbog brzine vožnje na tom području su zabilježene česte saobraćajne nesreće u kojima su stradali pješaci, te se uskoro planira i postavljanje radara koji će mjeriti brzinu vožnje, kako bi se sigurnost svih učesnika saobraćaja u Mostaru podigla na veći nivo.