{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar dobio moderni centar za liječenje karcinoma

14.4.2012. u 18:57
0
54
Mostar dobio moderni centar za liječenje karcinoma
0
Mostar dobio moderni centar za liječenje karcinoma
Foto: Bljesak.info
U Mostaru je danas svečano otvoren Centar za Kliničke bolnice Mostar koji će pacijentima koji boluju od teških oboljenja omogućiti liječenje u gradu na Neretvi.
"Stvorili smo pretpostavke i mogućnosti da se oboljeli od karcinoma liječe ovdje u Mostaru, oni više ne moraju da putuju u Sarajevo, Zagreb ili Split. Pacijentima će otvaranjem ovog centra biti dostupna kompletna radio i hemoterapija", kazao je direktor Kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, dodavši kako će liječenje hemoterapijom započeti već za dva do tri dana dok će se s radioterapijom započeti za mjesec dana.

Prema Kvesićevim riječima Centar za onkologiju je projektiran za milion stanovnika. 200 pacijenata će se radioterapijski moć zbrinjavati u dvije smjene i na taj način je riješen veliki problem liječenja malignih bolesti.

Onkolog Eduard Vrdoljak istaknuo je kako ne može kazati koliko stanovnika BiH boluje od malignih bolesti budući da u našoj zemlji ne postoji registar za rak.

"Ako uzmemo u obzir podatke iz Republike Hrvatske o oboljelim od karcinoma, mogu kazati kako se na broj stanovnika u BiH može očekivati oko 20-tak hiljada novo oboljelih i oko 12 do 15 hiljada ljudi u BiH koji svake godine umiru od raka. Veliki broj njih se i ne dijagnosticira radi slabog zdravstvenog sistema, a da bi zdravstveni sistem dobro funkcionirao on mora imati ljude, opremu i prostor", kazao je Vrdoljak.

Prema njegovim riječima otvaranjem Centra za onkologiju stvoreni su uvjeti za rad i liječenje oboljelih od karcinoma.

"Ova klinika će vjerovatno napraviti najveći iskorak na području medicine u regiji. Krećemo iz ničega u svemir. Kreće novo doba mostarske onkologije", kazao je Vrdoljak.

Izgradnja Centra za onkologiju finansirana je iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, za što je garancije dala Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona te Zavod zdravstvenog osiguranja.

Vrijednost spomenutog kredita je 6.625 miliona dolara a samo za izgradnju nove zgrade bilo je potrebno 8,8 miliona KM. Zajedno s opremom cijeli projekt izgradnje Centra za onkologiju vrijedi oko 15 miliona KM, javlja Bljesak.info.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: