Vrijedna donacija
3

Mostar dobio dva vozila hitne pomoći, nadležni smatraju da je stanje alarmantno

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar je dobio dva vozila za hitnu medicinsku pomoć u vrijednosti od 163.600 eura, koja su nabavljena u okviru IPA projekta prekogranične saradnje čiji je nosilac Dom zdravlja Mostar.

Prilikom svečane primopredaje vozila ispred Gradske vijećnice u Mostaru direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić je rekao kako se radi o iznimno značajnom projektu koji je pokrenut prije dvije godine, te da će kroz taj projekt Mostar dobiti još značajne medicinske opreme koja je od iznimnog značaja.

Tom prilikom je komentirao i epidemiološku situaciju, kazavši da je stanje alarmantno u Mostaru, ali i čitavom kantonu.

"Brojevi zaraženih osoba koronavirusom neprestano rastu. Danas imamo u Mostaru 60 novih bolesnika i svaki dan smo očevici da to ide više i više. Mi još uvijek uspijevamo i sistem je kompaktan, radimo ali šta nas čeka ne znam. Ovom prilikom apeliram na sve građane da se počnu oštrije pridržavati mjera, maskice, distance i svega ostaloga, jer ako se ovako budemo ponašali bojim se da će nam jesen biti poprilično teška", kazao je Kordić.

Zbog sve većeg broja zaraženih osoba u mostarskoj bolnici u koju na liječenje dolaze bolesnica iz tri hercegovačka kantona radi se na proširenju kapacitete, a po njegovim riječima mostarski izolatorij se ponovno stavlja u funkciju.

"U konstantnoj smo komunikaciji sa Kriznim štabom i vrlo je vjerojatno će se izolatorij opet otvoriti i početi s radom, kako bi rasteretili bolničke kapacitete. To je smještaj za pacijente koji su završili bolničko liječenje i čekaju otpust i ljude koji su pozitivno testirani a nemaju uslove za izolaciju", pojasnio je.

Radi se smještajno kapacitetu od 40 kreveta i to su jednokrevetne sobe, koje se u slučaju potrebe mogu preoblikovati u dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Zbog svakodnevnog rasta novozaraženih osoba u Mostaru je apelovao i gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"Moja je molba našim sugrađanima da uistinu slušaju sve epidemiološke mjere koje su na snazi i na taj način pomognu sami sebi i svima nama", poručio je Bešlić.