13. juna
0

Mostar dobio dan sjećanja na civilne žrtve rata u tom gradu

G. Š.
Gradsko vijeće Grada Mostara na današnjoj sjednici je usvojilo inicijativu Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostara i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. da se 13. juna proglasi danom civilnih žrtava rata grada Mostara.

Kako je navedeno u obrazloženju dostavljenom Gradu, u Mostaru je tokom rata stradalo 867 civila te da do danas Mostar nema službeni datum obilježavanja dana civilnih žrtava rata.

Podsjećaju kako je 13. juni 1992. godine na lokalitetima Uborak i Sutina ubijeno 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti te da je to istodobno i ''prvi veliki zločin u Hercegovini i prva zabilježena egzekucija građana grada Mostara i okolnih mjesta na području BiH''.

U inicijativi se dodaje i kako je masovna grobnica na Sutini s 26 tijela prva otkrivena masovna grobnica u BiH ekshumirana sredinom juna 1992. godine dok je na Uborku ekshumirano 88 žrtava u avgustu ali i da je riječ o zločinu za kojeg još nitko nije odgovarao.

Podsjećajući kako drugi gradovi u BiH obilježavaju dane sjećanja na civilne žrtve rata, spomenuta udruženja navode kako civilne žrtve zaslužuju institucionalno poštovanje i zajednički dan sjećanja.