Sveučilište u Mostaru
0

Mostar dobija moderan studentski kampus

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući radovima na izgradnji studentskog kampusa Sveučilišta u Mostaru, ovaj grad će i ove godinu biti jedno od najvećih gradilišta u Bosni i Hercegovini.

Naime, Vlada Republike Hrvatske u sklopu projekta pomoći obrazovnim, naučnim, kulturnim i drugim institucijama i projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini, obezbijedila je ukupno 360 miliona kuna ili oko 50 milion eura za obnovu studentskog kampusa Sveučilišta u Mostaru.

Prva faza radova počela je u februaru 2007. godine, a trajat će do juna ove godine. Vrijednost radova je 183 miliona kuna ili 25,65 miliona eura, a obuhvata obnovu i sanaciju zgrade Rektorata, Studentskog doma, biblioteke, zatim zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i računarstva, Akademije likovne umjetnosti, Instituta strojarstva i računarstva, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Agronomskog fakulteta, te izgradnju novih zgrada Građevinskog, Medicinskog i Filozofskog fakulteta.

Druga faza za koju je izdvojeno 177 miliona kuna ili blizu 24 miliona eura podrazumijeva izgradnju dvorane, zgrade Instituta za društvena istraživanja, Instituta za tehničke znanosti, Visoke učiteljske škole, objekta zajedničkih institucija, Nacionalne i sveučilišne biblioteke te podzemnih garaža.

"Obnova i izgradnja studentskog kampusa puno će pridonijeti modernizaciji i razvoju obrazovnog sektora u Mostaru. Već nakon nekoliko mjeseci, osjećamo velike pomake, naši studenti su napokon dobili uvijete da se bave naukom, a više nismo ograničeni prostornim kapacitetima", kazao je za naš portal Ivo Čolak, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U prvoj fazi radova obnovljena su i dva paviljona Studentskog doma, a uskoro bi trebala početi i izgradnja potpuno novog objekta za smještaj studenata, koji će biti u sastavu toga studentskog centra, a za što je Vlada Republike Hrvatske odobrila oko 7 miliona eura.

Izvođač prve faze radova sveučilišnih objekata kampusa je hrvatski konzorcij koji predvodi splitska tvrtka Brodomerkur.