{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Djeca s posebnim potrebama uče plivati

S
31.1.2012. u 18:00
0
7
Mostar: Djeca s posebnim potrebama uče plivati
0
Mostar: Djeca s posebnim potrebama uče plivati
Foto: Sarajevo-x.com
Klub vodenih sportova Orka, osnovan u septembru ove godine, je prije dvije sedmice počeo realizaciju pilot-projekta, škole plivanja za djecu s posebnim potrebama u saradnji s Nastavničkim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić, Odsjek za sport i zdravlje, i RMC-om Dr. Safet Mujić.
Ideja nije ranije realizirana, jer nije bilo adekvatnog prostora za odražavanje časova, a sada su stvoreni uvjeti te se časovi održavaju u Gradskoj banji na Musali utorkom i četvrtkom.

Ovaj projekt će trajati dva mjeseca, a u isti je uključeno oko 50 djece, štićenika Los Rosalesa i OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Ovisno o rezultatima i ukoliko bude sredstava da ideja zaživi, škola plivanja za djecu s posebnim potrebama će se od iduće godine održavati jednom sedmično. Djeca su podijeljena u dvije grupe, a sa svakim djetetom radi po jedan profesor, jer se jedino tako mogu održavati časovi, a da pri tome niko ne bude zapostavljen ni na jedan tren. Pored mladih uzrasta, kojih je 80 posto, u projekt su uključeni i starije osobe iz Centra Los Rosales, no sasvim dobro su se uklopili unatoč razlici u godinama.

Osim edukativnog karaktera, ova škola ima za cilj i socijalizaciju djece, odnosno uključivanje u društvo djece s posebnim potrebama koja nisu dovoljno zastupljena u svakodnevnom životu. Organizatori se iskreno nadaju kako neće ostati na ovom, već da će gradske vlasti prepoznati potrebu ove djece i stvorit uvjete za nastavak ove humane škole.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: