BiH
696

Mostar danas najtopliji grad u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Paklene vrućine zahvatile su danas cijelu našu zemlju, a najtopliji grad bio je Mostar. U 15:00 sati temperatura u gradu na Neretvi iznosila je 40 stepeni celzija. No, ako se ima u vidu da se temperatura mjeri u hladu, onda je sasvim sigurno ta brojka veća.

Mostarci su se danas pokušavali osvježiti na sve moguće načine, međutim najefikasniji način je čini se ne izlaziti iz klimatiziranih prostorija, jer je asfalt bio usijan.

I u drugim gradovima BiH bilo je nesnosno vruće, pa je tako u Zenici i Banjoj Luci izmjereno 38 stepeni celzija, Bijeljini i Prijedoru 37, Tuzli, Sanskom Mostu i Bihaću 36, Gradačcu i Bugojnu 35, dok je u Sarajevu, Neumu i Livnu bilo 34 stepena.

Veoma toplo vrijeme nastavit će se i za dane vikenda, a meteorolozi prognoziraju i nekoliko stepeni više. Stoga je za sutra upaljen crveni meteoalarm koji signalizira vremenske prilike opasne po zdravlje.

Upozorava se stanovništvo na moguće reakcije na vrijeme u vidu iscrpljenosti, nervoze i dekoncentracije. Hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati aktivnosti. Vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je neophodno izbjegavati duže boravke na suncu. U noći su mogući problemi sa snom usljed visokih temperatura i manjka svježine.