Nakon više od godinu dana
0

Mostar danas dobija gradonačelnika

SRNA
Foto: Mirsad Behram/RTV Mostar
Foto: Mirsad Behram/RTV Mostar
Sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj bi nakon više od godinu dana i 17 propalih pokušaja trebalo da bude izabran novi gradonačelnik, održaće se u petak, 18. decembra. Hitnom zakazivanju sjednice prethodila je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je djelomično izmijenio Statut Grada.

Po važećim pravilima za izbor gradonačelnika, za donošenje odluke u prvom i drugom krugu bila je potrebna dvotrećinska većina od 35 vijećnika, a u trećem krugu prosta većina, odnosno barem 18 vijećnika. Prema Inzkovim izmjenama, u trećem krugu gradonačelnik će moći biti izabran natpolovičnom većinom prisutnih vijećnika, a kvorum koji će moći birati gradonačelnika je 18 vijećnika.

   U Mostaru nisu u potpunosti zadovoljni Inzkovom odlukom, jer su Hrvati očekivali značajnije izmjene Statuta, a Bošnjaci da će visoki predstavnik imenovati njihovog kandidata za gradonačelnika.

   Iz HDZ-a BiH poručuju da je Inzko stao na bošnjačku stranu, što se, kako navode, pokazalo u njegovim potezima u posljednje vrijeme. Iz ove stranke navode da je prije mjesec dana Inzko rekao da "dok traje utakmica, nema promjene pravila", koja je nakon toga primijenio.

   "Iz ove rečenice vidi se sva njegova ozbiljnost. Zbog ovih riječi, od Savjeta za provođenje mira, tražimo odmah njegovu smjenu. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je u Federaciji BiH,  OHR samo u službi bošnjačke politike", poručuju iz Gradskoj odbora HDZ-a BiH Mostar.

   HDZ BiH će ponovno pokušati okupiti Hrvate oko svog kandidata Ljube Bešlića, koji je u ranijih 17 pokušaja imao najviše glasova mostarskih vijećnika.

   Nasuprot tome, potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović kaže da će oni ponovno kandidovati svog čovjeka - Marka Romića za gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda. U ovoj namjeri iz ove stranke očekuju podršku ostalih hrvatskih stranaka.
   U HDZ-a 1990 i HSP-u (Đapić-dr Hurišić) još nisu odlučili kome će dati podršku, ali navode da je nepotrebna ovolika pompa oko Inzkove odluke, jer smatraju da Hrvati neće izgubiti vlast u Mostaru.

   Iz Gradskog odbora SDA Mostar kažu da Inzkova odluka ovoj stranci ne donosi ništa, ali da smatraju da će biti postignuto rješenje za krizu u Mostaru.

   Najjači kandidati za gradonačelnika su Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH i Suad Hasandedić iz SDA, čije će stranke u naredna dva dana uraditi sve kako bi skupile potreban broj glasova.

   Sindikati i građani Mostara poručuju da im nije bitno ko će biti gradonačelnik, te najavljuju pokretanje potpisivanja anketa o izjašnjavanju građana o tome da li podržavaju trenutnu vlast u gradu.

   Mostar je 438 dana bez gradonačelnika.