Nakon restrikcija
53

Mostar Bus počinje voziti u ponedjeljak, radnicima će biti isplaćene plate

G. Š.
Mostarsko javno preduzeće Mostar Bus u ponedjeljak 18. maja počinje s radom, jer je dobilo obećanje gradskih vlasti za financijsku pomoć i prevazilaženje teškog perioda uzrokovanog pojavom koronavirusa, a kako bi isplatili plaće za 78 radnika i sačuvali sva radna mjesta.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor Javnog preduzeća Mostar Bus, Damir Marić.

"Naš vlasnik i osnivač Grad Mostar s kojim imamo korektnu suradnju je pokazao i sada u vremenu koronavirusa da je svjestan kako je ovo preduzeće od javnog značaja. Podržat će nas i pomoći nam s plaćom za april koju još nismo podijelili“, kaže Marić.

Ističe da će se aprilska plaća isplatiti u iznosu od 70 posto, kao i martovske. Tvrdi da je o tome jutros razgovarao sa sindikatima koji su iskazali razumijevanje za novonastalu situaciju.

"Ljudi su navikli kod nas da je plaća do 10. u mjesecu, ali situacija je takva kakva jeste i sačekat ćemo, malo do isplata“, ističe Marić.

Napominje, kako je veoma značajno da uprkos svim teškoćama koje prolazi ovo preduzeće neće biti otpuštanja radnika. Uz podršku Grada Mostara očekuje sredstva i iz Kantona u čijem korona-zakonu, kako kaže, trebaju biti i oni s obzirom na to da im je rad zabranjen odlukom Štaba civilne zaštite HNK.

Kako će se vožnje odvijati prema mjerama zaštite po kojima između svakog putnika mora biti jedno sjedalo slobodno, Marić naglašava da će te vožnje biti nerentabilne.

"To su neznatna sredstva da bi se pokrile bruto plaće i ostali troškovi, koji su mjesečno oko 200 hiljada maraka, ali bit ćemo pomognuti od Grada i nastavit ćemo s radom. Nadam se da ćemo uspješno prebroditi krizu koja je pred nama sasvim sigurno još narednih par mjeseci“, kaže Marić.

Kreće se kako naglašava sa skraćenim redom vožnje, te će pokriti za početak pravce Blagaj, Bijelo Polje, Buna, Rodoč, Jasenica i Ilići. Za sada neće biti linija Cim, Bijelo Polje preko Vojna, Baćevići, Podveležje i Vranjevići.

Prema potrebi uključivat će i njih i povećavati učestalost onih koje se prvotno otvore. Toko maja neće biti prodaje mjesečnih karata, jer će vrijediti one od marta koje građani nisu iskoristili zbog naglog prestanka vožnji pojavom koronavirusa.