{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Bošnjaci odbacili odluku Ustavnog suda

S
7.12.2011. u 13:02
0
21
Mostar: Bošnjaci odbacili odluku Ustavnog suda
0
Mostar: Bošnjaci odbacili odluku Ustavnog suda
Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara smatra da Ustavni sud BiH ne može mijenjati Statut grada.
Ustavni sud BiH u novembru 2010. godine zatražio je djelimičnu promjenu Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.

''Sadašnjim Statutom obezbijeđena je ravnopravnost a promjenom se želi obezbijediti dominacija jednog naroda u odnosu na druge'', navodi se u zaključcima Kluba Bošnjaka.

Predstavnici Bošnjaka u ''mostarskom parlamentu'' insistiraju da OHR preuzme obavezu i odgovornost, umjesto da aktivno doprinosi promjeni Statuta.

''Nova organizacija Mostara može se desiti samo zajedno sa promjenom Ustava BiH", zaključak je Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću.

Ustavni sud je ocijenio da su neustavne odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših opština bira jednak broj vijećnika, premda one imaju vrlo različit broj birača, a problematična je i činjenica da građani iz centralne upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Sudije Ustavnog suda ocijenili su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru ''protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima'', dok se onemogućavanjem birača iz centralne zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali krši Ustav BiH.

Ustavni sud BiH naložio je parlamentu BiH da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u roku od šest mjeseci, a Gradskom vijeću grada Mostara da izvijesti Ustavni sud u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja izmjena koje parlament izvrši u Izbornom zakonu BiH o koracima koji su preduzeti kako bi se Statut grada Mostara uskladio s Ustavom BiH.

Ustavni sud razmatrao je ovaj predmet na zahtjev Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: