Mostar bez gradonačelnika, OHR za raspisivanje izbora

F
FENA
11.11.2009. u 18:13
0
28
Mostar bez gradonačelnika, OHR za raspisivanje izbora
0
Mostar bez gradonačelnika, OHR za raspisivanje izbora Foto: Rtvmo.ba
Ni nakon 17. pokušaja Gradsko vijeće (GV) Mostara nije izabralo gradonačelnika. U trećem, posljednjem krugu tajnog glasovanja, na današnjoj sjednici GV-a ni jedan od kandidata nije dobio potrebnih 18 glasova, od ukupno 35.
U trećem krugu kandidat HDZ-a BiH Ljubo Bešlić dobio je 13 glasova, a kandidat SDA Suad Hasandedić 8 glasova. Ukupno je glasovao 31 vijećnik, a 10 listića bilo je nevažećih.

Nakon završetka glasanja u izjavi za medije voditelj Ureda visokog predstavnika (OHR) u Mostaru Anatolij Viktorov kazao je kako će on predložiti da se raspišu novi izbori za GV Mostara i time prekine agonija u koju je Mostar zapao time što više od godinu dana nema izabranog gradonačelnika.

"Visoki predstavnik da sad je morao dva puta da koristi svoje ovlasti kako bi riješio pitanje gradonačelnika u Mostaru, što je primarna obveza vijećnika u Gradskom vijeću. Odluku o tajnom glasovanju visoki predstavnik donio je da bi se stvorili uvjeti za vijećnike kako bi se oni rukovodili interesima građana, a ne stranačkim interesima", kazao je Viktorov.

Govoreći o današnjoj sjednici predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona Slavko Lauš istaknuo je kako u GV-u vlada neozbiljnost vijećnika te da oni igraju političke igre, ne mareći za one koji su ih birali. Lauš je dodao kako škole neće moći normalno funkcionirati jer nemaju sredstva za materijalne troškove.

"Poduzet ćemo sve, sutra ćemo organizirat jednu mirnu i tihu procesiju kroz ovaj grad jer je on već odavno mrtav", kazao je Lauš.

Po riječima predsjednik Kluba hrvatskih vijećnika u GV-a Mostara Živka Budimira, Gradsko vijeće može samo usvojiti proračun za 2009. godinu po ubrzanoj proceduri i raspustiti vijeće jer ono kako je kazao, nema kredibiliteta za rad.

"Na ispitu je pao i Ured visokog predstavnika i visoki predstavnik jer nisu za osam mjeseci uradili ništa i ne mogu se oteti dojmu kako je cijela situacija u Mostaru konstruirana i vješto vođena ne samo od domaćih političkih faktora već i od međunarodnih", kazao je Budimir.

Tokom današnje sjednice predsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović, udaljio je fotografe sa sjednice uz obrazloženje kako su se fotografi previše približili kutiji u koju vijećnici trebaju ubacivati svoje glasačke listiće, u procesu tajnog glasanja za izbor novog gradonačelnika Mostara.

Također, današnju sjednicu su nakon prvog kruga glasanja napustili vijećnici Narodne stranke Radom za boljitak.

Podsjetimo, vijećnici su ovog puta, za razliku od prethodnih 16 pokušaja, gradonačelnika birali tajnim glasovanjem, u skladu s nalogom visokog predstavnika Valentina Inzka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: