BiH
103

Mostar: Bajram namaz klanjan u 37 džamija i mesdžida

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bajram-namaz na području Mostara klanjan je u 37 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija upriličena je u Sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportskorekreativnog centra "Mithad Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Govoreći o značaju hadža i klanja kurbana, mostarski muftija Dedović pozvao je vjernike na dosljedno prakticiranje vjere, izgrađeno na odgovornosti i ljubavi prema Allahu dž.š.

"Propisima hadža se utvrđuju kriteriji da je najčasniji među ljudima onaj koji je najbogobojazniji", podsjetio je.

Tumačeći iskonske vrijednosti islama, zaključio je da su ljudi upućeni jedni na druge, ta da manirima saradnje moraju graditi i čuvati međusobne odnose, jer je svaka isključivost sama po sebi štetna.

Na kraju hutbe pozvao je vjernike da na predstojećim općim izborima u BiH ne zanemare svoju obavezu.

"Svaki izbori u BiH imaju svoju važnost. Svaki su od kolektivnog i nacionalnog značaja i stoga moramo iskoristi taj demokratski institut i izaći na izbore", rekao je muftija Dedović.

On je preporučio da vrijednosti stvarnog i istinskog patriotizma bude vrijednosni sistem koji će utjecati na davanje povjerenja političkim subjektima.