Projekt vrijedan 200.000 KM
0

Most na Obhodži će biti otvoren 4. maja

Piše: N. Jamaković
(Foto: Općina Stari Grad)
Most na Obhodži svečano će biti otvoren 4. maja, istog dana kada će biti održana i svečana sjednica Općinskog vijeća, u povodu Dana Općine Stari Grad (2. maj).

"Radovi na izgradnji novog armirano-betonskog mosta na putu Borije-Obhodža, preko rijeke Mošćanice počeli su 25. oktobra 2010. godine i u završnoj su fazi. Gradnja mosta je završena, a trenutno se postavlja rasvjeta, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju mosta i pristupnog puta", potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Općini. Okolno uređenje mosta je također završeno, uređene su obale, stavljen humus i postavljena umjetna trava.

Mještani naselja Obhodža, u želji da olakšaju sebi putnu komunikaciju, još davno su počeli gradnju mosta. Kako se radilo o projektu bez valjane projektne dokumentacije, te sa pogrešno započetom dispozicijom mosta, Općina je odlučila krenuti u novi projekt izgradnje.

"Izvođač radova je firma 'In' d.o.o. Radovi su se izvodili u tri faze i svi rokovi su ispoštovani. Projektant mosta je Isak Medić, odnosno firma "Kalipso promet". On se opredijelio za lučni most s obzirom na to da je korito bujičaste rijeke Mošćanice idealno za takvu konstrukciju. Širina kolovoza mosta je četiri metra, a tu su i dvije pješačke staze od po metar. Dakle, ukupna širina mosta je šest, a dužina 32 metra", kažu u Općini.

Most će olakšati putnu komunikaciju građanima Obhodže, a stara metalna konstrukcija će, nakon što novi most bude izgrađen, biti donirana građanima općine Olovo. Izgradnja mosta na Obhodži koštat će oko 200.000 KM, a investitori su Općina Stari Grad i Turska vojna misija u BiH.