BiH
0

"Most kopno - Pelješac nije usmjeren protiv BiH"

Dnevni avaz
Kolinda Grabar - Kitarović
Kolinda Grabar - Kitarović
"Gradnja mosta kopno - Pelješac koja počinje za nekoliko dana, ni na koji način nije usmjerena protiv BiH", kazala je u razgovoru za Dnevni avaz ministrica vanjskih poslova Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović.

Prema njenim riječima, most je rezultat želje Hrvatske da poveže svoj teritorij i nije povezan s otvorenim pitanjima granice na moru.

"Hrvatska država je, da tako kažem, u dva dijela i dio BiH je presijeca. Naša je legitimna želja da naš teritorij povežemo. To ne znači da će se zanemarivati i ignorirati cestovni pravac preko bh. teritorija", kaže Grabar - Kitarović.

Naglašava da su BiH i Hrvatska dvije prijateljske susjedne države orijentirane jedna prema drugoj.

"Ne želimo da se on shvaća kao zaprečivanje morskog prolaza za BiH koji je apsolutno otvoren, niti da on znači zaobilaženje i ignoriranje BiH. Nadam se da će građani BiH to shvatiti. Zbog toga smo, kada je riječ o gabaritima mosta, visini i širini, udovoljavali svim zahtjevima koji su dolazili iz BiH", navodi Grabar - Kitarović.

Komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da će most u jednom dijelu premostiti u bh. more, Grabar - Kitarović odbila je "ulaziti u tehničke detalje.

"Ne bih ulazila u to gdje je čiji dio mora, s obzirom na to da tu nije riješeno pitanje granice. To bih ostavila stručnjacima i tehničkim komisijama. Nadamo se skorom sastanku međudržavne komisije na kojoj bi se o tome moglo govoriti", dodala je hrvatska ministrica.