Most na Savi
3

Most kod Bosanske Gradiške za BiH će koštati 11,6 miliona eura

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Održan je sastanak Operativnog tijela za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške, koji je s hrvatske strane predvodio državni sekretar Tomislav Mihotić, a s bh. strane sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

Sastanku Operativnog tijela je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić te zamjenik načelnika Općine Gradiška Ognjen Žmirić.

Predstavnici Republike Hrvatske informisali su bh. stranu da je gradnja mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške od Vlade Republike Hrvatske usvojen kao jedan od četiri prioritetna infrastrukturna projekta u četverogodišnjem razdoblju.

Pribavljeno je rješenje o prihvatljivosti projekta za okoliš, odobren je elaborat revizije cestovne sigurnosti, a kompletirani su i dokumenti za lokacijsku dozvolu.

Hrvatska strana je informisala bh. stranu da će tražiti 85 posto finansiranje ukupne vrijednosti projekta od fondova EU, a postoji i mogućnost preraspodjele dijela sredstava iz drugog fonda u Republici Hrvatskoj.

Vrijednost ukupnog projekta, s hrvatske strane, koji uključuje most i pristupnu cestu Bosanska Gradiška - Okučani jeste 64,5 miliona eura, dok je vrijednost samog mosta 23,2 miliona eura, a gradnja samog mosta se finansira u jednakim omjerima dviju strana.

Prema Sporazumu, nabavu izvođača radova provodi hrvatska strana, dok nabavu nadzora provodi bh. strana. U cilju ubrzanja realizacije projekta, zaključeno je da će se aktivnosti pripreme tenderskog dokumenta nastaviti paralelno s aktivnostima vezanima uz izdavanje građevinske dozvole.

U tom smislu, za 12. jula ove godine u Banjoj Luci je zakazan sastanak radnih grupa koje će pripremiti tenderski dokument, očekivano do konca ove godine.

BiH za most finansira 11,6 miliona eura, od čega je 6,8 miliona eura grant sredstava EU, a ostatak od 4,8 milion eura sredstava osiguran je iz UMTS licenci.