Novi narativ
80

Moskovski patrijarh rekao da se u Ukrajini vodi "sveti rat", vjeruje i da će Rusija preuzeti Kijev

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril sa sjedištem u Moskvi opisao je invaziju na Ukrajinu kao "sveti rat" Rusije protiv Ukrajine.
Poglavar crkve, patrijarh Kiril pojačao je retoriku Kremlja o ratu Rusije u Ukrajini i označio ga kao egzistencijalni i civilizacijski "sveti rat".

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, ovo je značajna infleksija za ruske vlasti koje su do sada pažljivo izbjegavale da rusku invaziju na Ukrajinu zvanično okarakterišu kao bilo kakvu vrstu rata. Prije nekoliko dana je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao da je Rusija "u ratnom stanju".

U novom ideološkom i političkom dokumentu, Kiril je Putinovu "specijalnu vojnu operaciju" nazvao, osim svetim ratom (Svyashennaya Voyna), i novom etapom u borbi ruskog naroda za "nacionalno oslobođenje... u jugozapadnoj Rusiji", misleći na istočnu i jugoistočnu Ukrajinu.

Kiril je tvrdnje objasnio kazavši da vojnici brane "Svetu Rusiju" i svijet od naleta globalizma i pobjede Zapada, koji je pao u satanizam.

Patrijarh je ustvrdio da će se rat u Ukrajini završiti tako što će Rusija preuzeti ekskluzivni utjecaj na cijeloj teritoriji moderne Ukrajine i isključiti bilo koju ukrajinsku vladu za koju Kremlj utvrdi da je neprijateljska prema Rusiji.