Na Veliku subotu
14

Moskovski patrijarh osveštao vaskršnji kolač težak 1,5 tonu

SRNA
(Foto: EPA)
Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril osveštao je na Veliku subotu, uoči Vaskrsa, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi "Korpu dobrote" sa hiljadama vaskršnjih jaja i veliki vaskršnji kolač od oko 1.500 kilograma, saopštila je pres-služba patrijarha.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve danas je služio svečanu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Na ovaj dan vjernici, prema tradiciji, osveštavaju vaskršnje kolače, jaja i druga vaskršnja jela.

U "Korpi dobrote" nalaze se hiljade vaskršnjih jaja koja su obojili štićenici domova za nezbrinutu djecu i drugih dječijih ustanova iz Moskve i Moskovske oblasti.

Vaskršnji kolač napravljen je od sedam dijelova. U njegovom ukrašavanju učestvovali su predstavnici omladinskog ogranka Moskovske gradske eparhije, volonteri Prehrambene fondacije "Rus", članovi pokreta "Pravoslavni dobrovoljci" i drugi.

Patrijarh Kiril zahvalio je organizatorima akcije i razgovarao sa omladinom, navodeći da je "najvažnije da u srcu uvijek bude dobrota".

Sutra, na Vaskrs, osveštani vaskršnji kolač moći će da probaju svi koji žele. Svečanost će biti upriličena na trgu ispred Hrama nakon vaskršnjeg okupljanja koje organizuje omladinski ogranak Moskovske gradske eparhije.