BiH
23

Moratoriji ne funkcionišu: Odobreno zapošljavanje novih savjetnika u Vijeću ministara BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos moratoriju na zapošljavanje Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju novog zapošljavanja u Generalnom sekretarijatu. Riječ je o novom zapošljavanju dva savjetnika zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što je objavljeno i u Službenom listu BiH.

"Ovom Odlukom odobrava se Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH novo zapošljavanje za dva savjetnika zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čija se osnovna plaća obračunava na bazi platnog razreda i koeficijenta utvrđenog za savjetnike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", stoji u odluci Vijeća ministara BiH.

Iznos potrebnih sredstava za novo zapošljavanje na ime bruto plaća i pripadajućih naknada sa uključenim porezima i doprinosima osigurat će Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH izmjenom strukture rashoda odobrenog Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Za realizaciju ove Odluke zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH i Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, a Odluka je objavljena u Službenom listu BiH.

Da je moratorij na zapošljavanje državnih službenika koji su donijele vlasti u BiH samo mrtvo slovo na papiru dokazuje podatak da je u periodu od 1. januara 2015. godine do 1. marta 2016. godine u ministarstvima Vijeća ministara BiH uposleno 35 novih državnih službenika. U ovu brojku nisu uračunati oni koji su u institucijama BiH angažovani na osnovu ugovora u djelu, a zapošljavanje je nastavljeno i nakon marta.

Vijeće ministara je moratorij na zapošljavanje uvelo u septembru 2015. godine na 22. sjednici.

Podsjećamo, administrativni aparat u BiH nosi epitet najvećeg u Evropi, a izvjesno je da iz godine u godinu ne dolazi do smanjenja broja zaposlenih u državnim institucijama.

Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora koji se sastoji od jedne državne, dvije entitetske i deset kantonalnih vlada od kojih svaka ima svoje organe zakonodavne vlasti, odnosno parlamente i skupštine. U državnim institucijama zaposleno je ukupno 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plaća zaposlenicima bh. institucija.