{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moramo pronaći najracionalnija rješenja"

F
8.10.2009. u 11:53
0
7
"Moramo pronaći najracionalnija rješenja"
0
"Moramo pronaći najracionalnija rješenja"
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Nemamo drugog izbora nego prihvatiti uslove Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas novinarima u Sarajevu federalni premijer Mustafa Mujezinović, zamoljen da prokomentariše situaciju nastalu nakon što je Parlament FBiH usvojio zaključke kojima je podržao zahtjeve s protesta boračke populacije predvođene Savezom dobitnika najviših ratnh priznanja.
- Divno je kada zemlja može reći 'ne' MMF-u, ali zemlja tad mora imati tolike budžetske rezerve da može kupiti banke ili da ima naftu, pa onda može reći da ćemo raditi po svome, kazao je Mujezinović pred početak sjednice Glavnog odbora SDA na kojem će imati izlaganje o aktuelnim pitanjima u radu Vlade Federacije.

Federalni premijer je podsjetio da je preduvjet da bi se BiH pridlužila Evropskoj uniji da nekoliko godina uzastopno nemamo deficit nijednog budžeta u državi, a "to svi zaboravljaju".

- Moj zadatak i zadatak svih vlada u BiH je da budžete napravimo održivim i pripremimo se za ulazak u Evropsku uniju, poručio je.

Mujezinović naglašava da se taj posao "ne može raditi s deset mjesta".

- Ne može deset ljudi komandovati u toj situaciji. Jedan tim mora biti odgovoran za ulaz u budžet, izlaz iz budžeta i balans između toga, kazao je, dodajući da u narednom periodu treba puno raditi na sistemskim zakonima.

Podsjetio je da je kao guverner Kantona Sarajevo bio prvi koji je uveo naknade "zlatnim ljiljanima".

- Upravo određeni mediji koji kritikuju Vladu zbog ovog što se dešava, tada su kritikovali odluku o uvođenju tih naknada. Jednostavno imamo hipokriziju u društvu. Moramo se toga osloboditi, moramo naći najracionalnija rješenja i zaštititi najslabije i najzaslužnije, one koji su ranjeni i porodice onih koji su poginuli na liniji. To je zadatak od kojeg nikad nećemo odstupiti, rekao je federalni premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: