|

"Moramo preuzeti odgovornost za kompromis"

"Moramo preuzeti odgovornost za kompromis"
0
F
FENA
2.12.2009. u 23:05
37
komentara
0

dijeljenja
"Moramo preuzeti odgovornost za kompromis" Foto: A. Panjeta
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je nakon razgovora sa zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom i državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Larsom Wahlundom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, da je s njima ima jedna opću razmjenu mišljenja o paketu ustavne reforme, o tome šta i kako dalje, pri čemu se nije ulazilo u detalje samoga paketa.
Tihić je izjavio novinarima da je delegacija SDA iznijela svoje primjedbe o tome šta bi trebalo uraditi, ali se više razgovaralo o tome kojim putem ići i kako postići dogovor koji će biti prihvatljiv za kvalificiranu većinu u parlamentu.

Stav SDA, naveo je on, jest da je ova kombinacija prisustva Sjedinjenih Država i Evropske unije, zajedno s domaćim liderima, najbolja, da ona može dovesti do rezultata i da oni "trebaju da nam pomognu, ali i mi moramo preuzeti odgovornost da pravimo kompromis".

"Ukoliko želimo, kompromis je moguć. Ukoliko želimo raditi za opći interes BiH, onda moramo učiniti napor i postići kompromis. Međutim, ukoliko ispred stavljamo stranački interes ili lični ego, onda će biti teško doći do kompromisa", ocijenio je Tihić.

Istaknuo je kako stranci žele pomoći, ali neće "umjesto nas raditi naš posao".

"Svaki kraj mora imati početak. Ovo je dobar početak. Da bismo došli do kraja puta koji znači ukupnu reformu, moramo odnekle početi. Ovo je početak koji osigurava rješavanje 50 posto rješenja. Da li zbog toga što ne rješavamo svih 100 posto problema trebamo odbaciti ovo? Mislim da ne treba", rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...