Indira Bajramović
0

"Moraju se smanjiti predrasude o Romima"

FENA
X-press sesija na temu "Romkinje su naše sestre" održana je u subotu u Kući ljudskih prava u Sarajevu.

Na problematiku Roma ukazala je Indira Bajramović, članica Udruženja "Bolja budućnost" i Vijeća Roma BiH.

Vijeće Roma u BiH osnovalo je svoj Romski informativni centar RIC koje je finansirao State depertment i World Vision u kojem djeluje 15 novinara volontera.

  • Brojne su predrasude o Romima u BiH, ali i diskriminacije. Najveći problem je generalizianje stvari. Nismo svi isti, kazala je Bajramović.

Na sesiji je bilo neizbježno spomenuti posljednju izjavu Muharema Serbezovskog, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kada je kazao da je normalno da žena dobije šamar poslije svađe s mužem.

  • Ograđujemo se od njegovih izjava. Nisu ga birali Romi i nikada ga nismo pdržavali. On bi trebao raditi u korist nas jer ima priliku za to, ali on radi sve protiv nas. Najviše nasilja u porodici trpe Romkinje i ovo je šamar svim Romkinjama, ali i ostalim ženama, obrazložila je Bajramović.

Ona je ukazala na brojne probleme s kojima se susreću Romi, a onaj koji je najveći je što Romi ne mogu živjeti od svog rada.

  • U BiH ima oko 100.000 Roma, a od toga je samo 0,1 posto zaposlenih i to najviše u komunalnim preduzećima, kazala je Bajramović.

Drugi najveći problem je organizirano prosjaćenje i prostitucija koje Vijeće Roma ne podržava i uvijek se ograđuje od tih oblika zarađivanja novca.

Zamolila je novinare i njihove medijske kuće da smanje diskriminaciju Roma u medijima te da ne ukazuju na nacionalnost samo onda kada je nešto loše uradio pripadnik romskog naroda.