{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moraju se smanjiti predrasude o Romima"

F
16.5.2009. u 12:30
0
2
"Moraju se smanjiti predrasude o Romima"
0
"Moraju se smanjiti predrasude o Romima"
X-press sesija na temu "Romkinje su naše sestre" održana je u subotu u Kući ljudskih prava u Sarajevu.
Na problematiku Roma ukazala je Indira Bajramović, članica Udruženja "Bolja budućnost" i Vijeća Roma BiH.

Vijeće Roma u BiH osnovalo je svoj Romski informativni centar RIC koje je finansirao State depertment i World Vision u kojem djeluje 15 novinara volontera.

- Brojne su predrasude o Romima u BiH, ali i diskriminacije. Najveći problem je generalizianje stvari. Nismo svi isti, kazala je Bajramović.

Na sesiji je bilo neizbježno spomenuti posljednju izjavu Muharema Serbezovskog, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kada je kazao da je normalno da žena dobije šamar poslije svađe s mužem.

- Ograđujemo se od njegovih izjava. Nisu ga birali Romi i nikada ga nismo pdržavali. On bi trebao raditi u korist nas jer ima priliku za to, ali on radi sve protiv nas. Najviše nasilja u porodici trpe Romkinje i ovo je šamar svim Romkinjama, ali i ostalim ženama, obrazložila je Bajramović.

Ona je ukazala na brojne probleme s kojima se susreću Romi, a onaj koji je najveći je što Romi ne mogu živjeti od svog rada.

- U BiH ima oko 100.000 Roma, a od toga je samo 0,1 posto zaposlenih i to najviše u komunalnim preduzećima, kazala je Bajramović.

Drugi najveći problem je organizirano prosjaćenje i prostitucija koje Vijeće Roma ne podržava i uvijek se ograđuje od tih oblika zarađivanja novca.

Zamolila je novinare i njihove medijske kuće da smanje diskriminaciju Roma u medijima te da ne ukazuju na nacionalnost samo onda kada je nešto loše uradio pripadnik romskog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: