{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mora se više raditi na ispunjavanju uslova

S
25.8.2009. u 17:57
0
2
Mora se više raditi na ispunjavanju uslova
0
Mora se više raditi na ispunjavanju uslova
BiH je postigla određen pomak na putu prema EU, ali je potrebno mnogo više da se uradi da bi se ispunili uslovi za približavanje Uniji, saopšteno je Srni iz delegacije Evropske komisije u BiH.
Iz Delegacije Evropske komisije podsjećaju da će Godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku koji su postigle zemlje zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija biti predstavljen u oktobru, te da će u njemu biti jasno navedena područja u kojima je postignut napredak, kao i gdje je potrebno više zalaganja.

Odgovarajući na pitanje može li BiH stići Srbiju i Makedoniju kada je riječ o ukidanju viznog rezima za slobodno putovanje građana BiH u zemlje "šengena", iz Delegacije Evropske komisije napominju da je prošlog mjeseca Evropska komisija usvojila prijedlog kojim se uvodi bezvizni režim za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Prijedlog Evropske komisije mora usvojiti Savjet EU poslije konsultacija sa Evropskim parlamentom da bi građanima ovih zemalja bilo omogućeno bezvizno putovanje od januara 2010.

"BiH i Albanija nisu ispunile dovoljno uslova iz Mape puta da bi bile uključene u prijedlog. Detaljna lista sa preostalim zahtjevima dostavljena je predstavnicima bh. vlasti u julu, te očekujemo da do 1. oktobra ove godine primimo Izvještaj o spremnosti", ističu iz Delegacije Evropske komisije.

Na osnovu analize Izvještaja o spremnosti biće određen napredak koji je BiH postigla u periodu od prethodnog izvještaja.

"Nakon toga uslijediće misije eksperata iz zemalja članica EU, koje će se posebno baviti pitanjem funckionisanja novog sistema izdavanja biometrijskih pasoša u cijeloj zemlji. Ova misija se može očekivati krajem godine, ako se izdavanje biometrijskih pasoša bude odvijalo prema planu", naglašavaju iz Delegacije Evropske komisije.

Iz Evropske komisije ističu da bi komisija, čim BiH ispuni sve zahtjeve, mogla razmotriti novi prijedlog, koji bi uključivao BiH, do sredine 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: