BiH
0

Moore: SAD podržava BiH na uspostavi nepristrasnog sudstva

FENA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Službenicima sudske policije iz Federacije i Republike Srpske koji su bili polaznici obuke o temi sigurnosti pravosuđa, danas su u prostorijama Policijske akademije uručeni certifikati o uspješnom završetku ovog kursa.

Dvosedmičnu obuku održanu u okviru ICITAP programa za BiH pohađala su 32 službenika sudske policije, a kuriozitet ovog treninga bili su predavači, maršali SAD-a.

Svečanoj dodjeli certifikata prisustvovao je i predsjednik Vrhovnog suda RS-a Želimir Barić koji je u obraćanju sudskim službenicima i ostalim gostima istakao da sudski policajci obavljaju častan, odgovoran i težak posao.

"Ovaj kurs je bio prilika da s maršalima SAD-a, ali i međusobno, razmijenite iskustva, družite se i kreirate nova prijateljstva", rekao je Barić.

Riječi pohvale za uspješno završenu obuku sudskim policajcima je uputio i zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore.

"SAD podržavaju sve napore BiH na uspostavljanju vladavine zakona i nepristrasnog sudskog sistema. Primarna uloga sudske policije je da štiti pravosudni sistem. Suci u tužitelji ne smiju biti izloženi pritiscima, prijetnjama i zastrašivanju", potcrtao je Moore.

Dodao je da sudski policajci uprkos nedostatku finansijskih sredstava i kadrova, profesionalno obavljaju svoj posao.